Quantcast

Patxi López, president del Congrés per majoria simple

El socialista Patxi López ha estat proclamat nou president del Congrés dels Diputats de la XI legislatura en haver aconseguit 130 vots enfront dels 71 de la candidata de Podem, Carolina Bescansa, en la segona votació de la sessió constitutiva de la Cambra baixa.

López ha obtingut els 130 vots dels diputats del PSOE i de Ciutadans i Bescansa ha aconseguit 71, els de Podem i Unitat Popular-IU, mentre que s'han registrat 148 vots en blanc i un de nul .

L'exlehendakari ha necessitat dues votacions per ser elegit president ja que a la primera no ha aconseguit obtenir la majoria absoluta de la Cambra, xifrada en 176 diputats i en la segona només es requereix ser el candidat més votat .

La segona votació ha estat pràcticament calcada a la primera tot i que s'ha registrat una papereta nul·la adreçada al "nen de Bescansa" , en referència al nadó lactant de la diputada d'Podem Carolina Bescansa que assisteix al ple amb la seva mare.

L'elecció del exlehendakari ha estat possible gràcies a l'acord "a tres bandes" segellat ahir entre el PP, PSOE i Ciutadans, pel qual el socialista s'alça amb la Presidència de la Cambra i Podem es garanteix tres llocs a la Mesa davant dels dos cadascun que tindran PSOE, Ciutadans i podem.

Després de l'elecció del president, es votaran primer els quatre vicepresidents i després els quatre secretaris fins a completar els nou llocs d'aquest important òrgan del Congrés.

En cadascuna de les votacions, els diputats només podran introduir un nom a l'urna, i seran proclamats els quatre diputats que obtinguin major nombre de vots.

Si no hi ha sorpreses en la votació, el PP comptarà amb tres membres a la Mesa, dos vicepresidents -Celia Villalobos i Rosa Romero- i una secretària, Alicia Sánchez-Camacho.

El PSOE, a més de la Presidència tindrà una vicepresidenta, Micaela Navarro.

Ciutadans s'assegura dos seients amb dos secretaris, José Ignacio Prendes i Patricia Reyes; mentre que Podem, que no ha subscrit l'acord ha aconseguit amb els seus suports en solitari altres dos llocs, una vicepresidenta, Glòria Elizo, i un secretari, Marcelo Expósito (A Comú Podem).

Després de l'elecció de tota la Mesa, els nous membres de l'òrgan de Govern de la Cambra prendran seient en els seus escons al costat de la Presidència.

El nou president, Patxi López, demanarà el jurament o promesa a la Constitució de la resta de parlamentaris que, d'aquesta manera, adquiriran la condició plena de diputats, donant començament a la XI legislatura.