Quantcast

Matemàtics inventen la forma justa de repartir una pizza

La majoria de la gent reparteix la pizza amb talls rectes des del centre. No obstant això, no sembla ser aquesta la fórmula més justa de fer-ho. Un grup de matemàtics de la Universitat de Liverpool han inventat una manera molt millor, que permet distribuir amb perfecta equitat les porcions d'aquest aliment típic d'Itàlia.

Els autors d'aquest estudi, Joel Haddley i Stephen Worsley, han determinat que perquè tots els comensals puguin degustar la pizza de la forma més equitativa possible, el tall ha de ser a l'estil 'mosaic disc monoedral', el que dóna lloc a un total de 12 peces idèntiques, sis de les quals formen un estel des del centre, i les altres es reparteixen entre la part més cruixent.

En el seu estudi, els autors van explicar el següent: "Un mosaic d'una forma plana es diu monoedral si tots les rajoles són congruents entre si. Anem a investigar la possibilitat de produir enrajolats monoedrales en un disc. Tals enrajolats es produeixen diàriament pels cuiners de pizza, mitjançant l'adopció de talls radials distribuïts uniformement al voltant del centre de la pizza. Després de la construcció d'aquest sòl de rajoles, l'entorn de l'origen té una intersecció no trivial amb cada rajola ".