Quantcast

Corea del Sud i els EUA responen al repte atòmic de Pyongyang amb un bombarder

Washington ha desplegat sobre la península coreana un bombardero equipat amb míssils nuclears , una exhibició de força en resposta a l'assaig atòmic que Pyongyang va realitzar aquesta setmana i que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha qualificat com a "mesura d'autodefensa".

L'avió, un B-52H Stratofortress, s'ha enlairat de l'illa de Guam, aconseguint l'entorn de la base aèria de Osan, situada uns 20 quilòmetres al sud de Seül , cap al migdia (03.00 GMT).

Els exèrcits nord-americà i sud-coreà van confirmar que la aeronau, un bombarder estratègic que forma part dels actius que el Pentàgon inclou en el seu anomenat "paraigua nuclear" (pensat per protegir a aliats que no tenen arsenals atòmics com Corea del Sud), va equipada amb míssils nuclears i projectils antibúnker.

Els B-52H poden transportar fins a 20 míssils nuclears de creuer aire- terra AGM-86, capaços d'arribar a un objectiu situat a més de 1.000 quilòmetres de distància.

L'última vegada que un B-52 sobrevolar cels coreans ho va fer al costat del B-2 (també amb capacitat atòmica) el 2013, en unes maniobres amb què Washington i Seül van respondre a un reguitzell de declaracions de "guerra oberta" per Pyongyang arran que l'ONU sancionés un altre assaig atòmic realitzat al febrer d'aquell any.

Aquella primavera de 2013 va oferir les majors cotes de tensió vistes en anys a la península després que Pyongyang arribés fins i tot a donar per trencat l'armistici que va posar fi a la guerra de Corea (1950-1953).

El hermètic règim "Juche" (autosuficiència) no ha reaccionat encara a aquesta nova exhibició de múscul militar, encara que la seva agència estatal de notícies ha publicat avui les primeres paraules de Kim Jong-un sobre la detonació subterrània que els seus tècnics van realitzar el passat dimecres.

"És una mesura d'autodefensa per a protegir de manera fiable la pau a la península coreana i la seguretat regional del perill d'una guerra nuclear provocada pel grup imperialistes que lidera Estats Units", va dir Kim durant una visita -la data no ha estat precisada- a l'agència que coordina a l'Exèrcit Popular.

En tot cas, Seül ja va instar divendres passat a Washington a activar armament estratègic a la península coreana per respondre al desafiament plantejat per Pyongyang. < / p>

Fonts militars han assegurat a l'agència sud-coreana Yonhap que e n els propers dies podrien ser desplegats a la península altres actius nord-americans com el portaavions de propulsió nuclear Ronald Reagan , amarrat actualment en la seva base de Yokosuka (Japó), o els flamants caces F-22 Raptor.

"Això ha estat una demostració del compromís de ferro dels Estats Units amb els nostres aliats a Corea del Sud i el Japó, i amb la defensa de la pàtria americana ", ha explicat en un comunicat l'Almirall Harry B. Harris, comandant de la flota nord-americana del Pacífic.

Les dues Corees romanen tècnicament en guerra, ja que l'armistici que va posar fi a la seva enfrontament obert en els anys cinquanta no ha estat substituït per un tractat de pau.

En aquella contesa Estats Units va liderar una coalició de l'ONU que va intervenir en favor de Seül , i des llavors manté al sud del paral·lel 38 un contingent de 28.500 homes per defensar al seu aliat.

L'acció escomesa avui contribueix a incrementar l'ambient de nerviosisme a la regió i és la segona replica palpable dels dos aliats davant l'últim assaig nuclear nord-coreà després que Seül decidís reactivar el divendres les seves emissions de propaganda mitjançant altaveus a la frontera.

A l'agost, quan les tropes sud-coreanes van encendre per última vegada aquests parlants destinats a radiar missatges en contra del règim de Kim Jong-un les dues Corees van acabar intercanviant foc d'artilleria a través de la divisòria.

El detonant de l'actual situació es va produir dimecres passat quan Pyongyang va anunciar que havia realitzat la seva quarta prova atòmica subterrània i assegurat que per primera vegada havia fet esclatar sota terra una bomba d'hidrogen.

Aquest artefacte seria més poderós que els detonats per Corea del Nord en els seus assajos de 2006, 2009 i 2013 , encara que els experts dubten que el règim "Juche" hagi pogut desenvolupar una bomba H amb base en l'abast que va tenir l'explosió i consideren que probablement es tracti d'una arma de fissió potenciada.