Quantcast

Matas admet el "dany causat" a Nóos i ofereix la seva palauet com reparació

L'expresident del Govern balear Jaume Matas ha posat avui a disposició de l'Audiència de Palma s o palauet a la ciutat per "reparar el dany causat" en el cas Nóos, pel qual podria ser condemnat a 11 anys de presó.

Matas està acusat dels delictes de prevaricació, malversació, frau i tràfic d'influències , presumptament comesos per fer que el Govern balear contractés a l'Institut Nóos al marge de la legalitat.

La reparació del dany ha estat una de les condicions que ha fixat la Fiscalia Anticorrupció de les Balears en anteriors causes de presumpta corrupció en què ha arribat a acords de conformitat amb algun dels encausats.

El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach demana 11 anys de presó per a l'expresident del Govern balear i exministre de Medi Ambient per beneficiar amb uns 2,5 milions de fons públics a l'Institut Nóos que presidia Iñaki Urdangarin.

Matas ha registrat avui un escrit davant l'Audiència de Palma en el qual posa a disposició del tribunal la meitat de l'habitatge que té en propietat al costat de la seva dona, una residència de 597 metres quadrats de superfície situada al carrer Sant Feliu, que va ser taxada en 2006 en 2.477.550 euros , segons un document lliurat juntament amb l'escrit.

"L'oferiment implica la voluntat del nostre representat de reparar el dany causat" , segons l'escrit, en el qual Matas expressa la seva disposició a "portar a terme qualsevol acte jurídic que sigui requerit perquè pugui obtenir la reparació que es pretén sobre el bé que s'ofereix ".

Fonts jurídiques del cas Nóos han confirmat que mitjançant aquest escrit Matas s'ha assegurat una circumstància atenuant davant d'una eventual condemna al procés penal, però han aclarit que no hi ha un pacte tancat amb l'expresident.

A partir de dilluns, Matas serà jutjat per presumpta malversació de cabals públics en concurs amb un delicte continuat de prevaricació i falsedat en document públic (pel que demanen que siguin condemnat a 8 anys de presó), així com per un delicte continuat de frau a l'administració (3 anys).

El fiscal reclama a més 20 anys d'inhabilitació absoluta i 10 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per a l'expresident, en ser reincident, perquè ja ha complert 9 mesos de pena de presó per una condemna anterior per corrupció.

A més demana que Matas aporti 2.630.086 euros de responsabilitat civil, de forma subsidiària amb altres quatre acusats.

L'escrit de dues pàgines, registrat davant l'Audiència només tres dies abans que comenci el judici del cas Nóos a Palma, va acompanyat de documentació que descriu les càrregues que pesen sobre la propietat, gravada amb un cens, una servitud i una hipoteca, i precisa que cap d'elles "disminueix el seu valor".

De la hipoteca que pesa sobre el palauet està pendent el pagament una quantitat de 484.552 euros.

L'habitatge té dues entrades, una per una escala noble des d'un pati central descobert i una altra per l'escala i ascensor general , i compta amb un balcó que abasta tota la façana que dóna al carrer Sant Feliu.

La propietat va ser objecte de dos registres al començament de la instrucció del cas Palma Arena, el segon dels quals va ocasionar un important enrenou mediàtic al produir-se per ordre del jutge José Castro un 24 de desembre, en l'any 2009.