Quantcast

La preocupació pel terrorisme internacional puja 8 punts després dels atemptats de París, segons el CIS

La preocupació ciutadana per l'atur va augmentar al desembre, i segueix sent el principal problema per al 79,8% dels ciutadans , seguit de la corrupció (38, 8%) i els problemes econòmics (24,4%), mentre el terrorisme internacional entra a formar part de les deu principals inquietuds.

Segons aquesta enquesta, elaborada en plena campanya electoral, de l'1 al 11 de desembre, s'ha produït un creixement de 2,3 punts en la preocupació que tenen els espanyols per la desocupació , mentre que baixa en 1, 3 punts la que tenen per la corrupció, que al novembre va arribar al seu màxim històric amb el 40,1 per cent.

També segueix en tercer lloc la inquietud pels problemes econòmics, que repunta quatre dècimes -el mes anterior va ser del 24% -, seguida per la que generen els polítics i els partits, que baixa notablement (del 20,4 al 14,8%).

A continuació, se situa la sanitat, que genera exactament la mateixa incertesa que al novembre (un 11,9%) i després, en sisena posició, els problemes socials, que pugen lleugerament (del 11 al 11,8%).

L'educació, amb un 9,7, igual que al novembre, es manté com setena preocupació dels ciutadans, mentre que en el vuitè lloc esmenten al terrorisme internacional (un 9%), que entra per primera vegada en la llista de les deu < / strong> preocupacions dels enquestats, desplaçant als nacionalismes fins a l'onzè lloc, amb un 3,4 per cent.

Aquest últim baròmetre es va realitzar amb els atemptats jihadistes de París molt recents, que van causar més de 130 morts el 13 de novembre, i la posterior amenaça terrorista a nivell internacional, el que ha pesat més que la incertesa generada per l'aposta secessionista a Catalunya i la possibilitat que es repeteixin les eleccions autonòmiques. < / p>

Si continuen en el novè lloc els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació, que l'esmenten un 3,9 per cent enfront del 4,8 que ho feia fa un mes i, en canvi, la immigració entra en el desè lloc amb un 3,8 per cent , desplaçant a la preocupació per les retallades, que, amb un 3 per cent, retrocedeix a dotzè.

El CIS també pregunta per la situació econòmica a Espanya, que per a un 62,6 per cent dels enquestats és dolenta o molt dolenta (65,5% al ??novembre) ; bona o molt bona per al 4,1 per cent (igual que el mes anterior) i regular per al 32,8 per cent (abans un 29,8%).

D'aquí a un any , la majoria dels espanyols, un 27,6 per cent, pensa que serà millor davant del 11,6 que creu que anirà pitjor i un 39,3 per cent que opina que serà igual.

< p> De la situació política, un 63,1 la veu dolenta o molt dolenta (un 68,2 per cent el període anterior), regular el 27,5 (24,1 al novembre) i només el 6 per cent es mostra optimista (un 4% al novembre).

A un any vista, el 22,8 està convençut que serà millor, pitjor un 12,3 per cent i que es mantindrà igual un 35,6 per cent.

Com és habitual, el CIS també ha interrogat sobre el model d'Estat, i augmenten tres punts els partidaris que el sistema autonòmic segueixi com fins ara , que passen del 35, 5 per cent de novembre al 38,6 per cent ara.

S'incrementa així mateix en vuit dècimes el percentatge dels que volen un model en què les comunitats tinguin l'opció de ser estats independents, en passar del 8,6 per cent al 9,4 per cent.

A més, el 54,4 per cent dels consultats pel CIS es declara tan espanyol com de la comunitat en la qual resideix , un 16,6 per cent confessa sentir-se només espanyol i un 7,1 per cent assegura sentir-se només de la seva autonomia