Quantcast

L'opositor Ramos Allup jura com a president del Parlament veneçolà

El nou president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela (AN), el diputat opositor Henry Ramos Allup, va jurar aquest dimarts com a titular del Legislatiu i després va prendre jurament als dos vicepresidents de la Cambra, també opositors.

"Juro complir davant Déu i davant la pàtria" les responsabilitats pròpies de la presidència de l'AN, va manifestar Ramos Allup immediatament després de rebre el comandament de la sessió del diputat chavista Héctor Agüero, per ser el diputat de més edat. Les eleccions legislatives del 6 de desembre passat van deixar a l'oposició amb 112 escons i l'oficialisme amb 55 a Veneçuela.

No obstant això, el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va suspendre temporalment l'assumpció de quatre diputats de l'estat Amazones (tres opositors i un chavista) després de denúncies d'un suposat frau electoral que l'oficialisme atribueix a l'oposició.

L'oposició va assegurar que no acataria la decisió del TSJ i els tres diputats opositors d'Amazones van assistir avui a la sessió constitutiva encara que no van rebre les seves credencials, segons va anunciar un diputat chavista.

En el primer debat legislatiu dirigit per Ramos Allup, el diputat oficialista Pedro Carreño, exministre en els governs de Hugo Chávez (1999-2013) i de Nicolás Maduro, ha sostingut que mentre el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) no decideixi sobre la denúncia de frau encara no se sap "com queda" la majoria opositora , els 112 diputats electes pel Poder Electoral representen dos terços de l'AN.

"Tranquil que aquí van canviar les coses", li va dir Ramos Allup a Carreño.

El també diputat oficialista i ex ministre Héctor Rodríguez ha recordat que Ramos Allup és el secretari general de l'històric partit Acció Democràtica (AD) , que al costat del partit democristià Copei es va alternar en la Presidència de la República durant el mig segle anterior a l'arribada a poder de Chávez.

Els governs d'AD i Copei van ser responsables de "els desapareguts, els morts, els torturats i els paquets neoliberals amb els quals es va trair al poble" abans de 1999 i en 2002, quan Chávez va ser enderrocat durant 48 hores, ha afirmat Rodríguez.

També va assenyalar que Ramos Allup "ha dit que en sis mesos tombarà al Govern" de Maduro, en al·lusió a un acord dels dirigents opositors , que a partir d'avui s'han donat un termini de sis mesos per definir "la via constitucional" per a una sortida anticipada del poder de Maduro, elegit el 2013 per a un període que venç el 2019