Quantcast

Obama anuncia mesures per al control d'armes als Estats Units

El president dels Estats Units, Barack Obama , ha defensat aquest dimarts la "urgència" d'actuar per millorar el control de la venda d'armes al país , en presentar un conjunt de mesures executives per tractar d'evitar que, com passa ara, 30.000 persones morin anualment en incidents amb armes de foc.

En un acte a la Casa Blanca, acompanyat de familiars de víctimes de la violència causada per les armes, Obama va subratllar que els Estats Units ha viscut "massa tirotejos" massius en els últims anys i que això no passa a la resta de països desenvolupats.

"Hem de tenir un sentit d'urgència "perquè cada dia" moren persones "a causa de les armes de foc , va afirmar el president en lamentar que," en lloc de pensar en com resoldre el problema ", l'assumpte s'ha" polaritzat ", en clara referència a les dures crítiques dels republicans a les seves mesures.

Va ??insistir que les seves mesures no són "un complot" per a, com afirmen la majoria dels republicans, restringir el dret a portar armes recollit en la Segona Esmena de la Constitució americana.

"Sabem que no podem aturar cada acte de violència, cada acte de maldat al món, però potser podem evitar-ne un " , ha emfatitzat Obama en sostenir que el poble nord-americà no pot seguir sent" ostatge "del" lobby de les armes ".

A més, va tornar a demanar al Congrés que sigui el "prou valent" per aprovar mesures per regular millor la venda d'armes que compten amb el suport de "la majoria dels nord-americans".

Visiblement emocionat a la part final del seu discurs , Obama ha recordat el tiroteig ocorregut al desembre de 2012 a l'escola Sandy Hook de Newtown (Connecticut), on van ser assassinats a trets 20 nens i 6 dones. "Cada vegada que penso en aquests nens em enfurezco", va dir Obama entre llàgrimes.

Precisament arran d'aquesta matança i d'altres ocorregudes en 2012 , Obama va tractar de pressionar al Congrés per tirar endavant lleis per al control de la venda d'armes de foc, però els legisladors ni tan sols van aprovar la proposta que generava més consens i que buscava implantar un sistema universal de verificació d'antecedents dels compradors.

< strong> Les mesures presentades avui per Obama són limitades , ja que els seus assessors han considerat que accions com establir unilateralment la universalitat de la revisió d'antecedents o prohibir els carregadors de munició d'alta capacitat van més enllà de la seva autoritat legal.

Malgrat el limitat de les mesures, els republicans, tant legisladors com els aspirants a la candidatura presidencial del partit, han criticat durament a Obama perquè consideren que vol limitar el dret a portar armes dels nord-americans. < / p>

Una de les mesures clau del paquet executiu d'Obama és la que requereix que tota persona que faci negoci amb la venda d'armes es registri, obteniu una llicència federal i, per tant, assumeixi l'obligació de revisar els antecedents criminals i de salut mental dels seus compradors.

Fins ara, només els venedors d'armes amb llicència federal estaven obligats a revisar els antecedents , mentre que els que ho feien en mercats informals com fires o internet esquivaven aquest mecanisme de control.