Quantcast

Aràbia Saudita trenca les seves relacions diplomàtiques amb l'Iran

El Govern de Aràbia Saudita va decidir avui trencar relacions diplomàtiques amb Iran després de l'assalt d'anit a l'Ambaixada saudita a Teheran i el seu consolat de la ciutat de Mashhad, va anunciar el ministre saudita d'Afers Exteriors, Adel al Yubeir.

En una roda de premsa, Al Yubeir va afegir que l'ambaixador iranià i la resta del personal diplomàtic a Riad té 48 hores per sortir de Aràbia Saudita .

L'assalt a les delegacions diplomàtiques saudites a l'Iran es va produir hores després que les autoritats de Riad executessin al prominent clergue i dirigent xiïta, Nimr Baqir al Nimr , i altres 46 reus condemnats a mort, el que va provocar les crítiques de bona part de la comunitat xiïta. Així mateix, Yubeir acusat el "discurs oficial iranià" de ser "l'instigador dels atacs" .

Yubeir va afegir que Iran té un historial de no respectar les missions diplomàtiques des de l'ocupació de l'ambaixada nord-americana a l'any 1979. Ha assenyalat a més que Iran representa un refugi segur per als líders d'Al-Qaida des de 2001.

Yubeir va afirmar també que el règim iranià està involucrat en contraban de bandes i explosius als països a la regió per desestabilitzar la seva seguretat.

L'execució de A l'Nimr per les autoritats de Riad ha augmentat la tensió entre Aràbia Saudita , d'una banda, i Iran i els xiïtes de l'Orient Mitjà per un altre, que ja s'enfronten a diversos conflictes a la regió.

En Iran , el líder suprem Ali Khamenei, ha condemnat avui la mort del clergue xiïta dissident i amenaçar els polítics saudites amb que pagaran per això.

Khamenei va dir que, "sense cap dubte, l'injust vessament de la sang d'aquest màrtir innocent, actuarà de forma ràpida i els polítics saudites s'enfrontaran a un càstig diví ", va assenyalar en la seva pàgina web oficial.

Les crítiques també han plogut des de les comunitats xiïtes de països com Iraq, el Iemen , el Líban o Bahrain , així com d'organitzacions com Amnistia Internacional.

A l'Nimr va ser executat el dissabte després que a l'octubre passat el Tribunal Suprem confirmés la seva condemna a pena de mort per desobeir les autoritats i instigar a la violència sectària.

El clergue va ser detingut al juliol de 2012 per diverses causes, entre elles per donar suport a cèl·lules terroristes i els disturbis contra les autoritats saudites que esclatar al febrer de 2011 a la província d'Al Qatif, a l'est del país i de majoria xiïta.

A més, les autoritats saudites van executar també el mateix dia a altres 46 persones condemnades per pertànyer a grups terroristes i cometre atacs en el regne.