Quantcast

Seül i Tòquio arriben a un acord sobre el conflicte de les esclaves sexuals

Japó i Corea del Sud van segellar avui a Seül un acord per acabar el major escull en els seus llaços bilaterals, el conflicte al voltant de les milers de coreanes obligades per l'Exèrcit nipó a prostituir abans i durant la II Guerra Mundial .

El canceller del Japó, Fumio Kishida, va anunciar que Tòquio es compromet a aportar 1.000 milions de iens (uns 7,6 milions d'euros) per a un fons de compensació a les víctima s, ha informat l'agència sud-coreana Yonhap.

A més, Kishida va expressar en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg sud-coreà, Yun Byung-se, les "profundes disculpes " del Govern del Japó pel dany causat a les dones coreanes reclutades forçosament per l'Exèrcit nipó fa més de 70 anys .

El ministre d'Exteriors japonès també va lliurar al sud-coreà una missiva del primer ministre, Shinzo Abe, en la qual aquest expressa la seva "sincer penediment" per l'esmentat episodi històric i demana "disculpes" a les víctimes.

L'acord assolit avui ha de posar fi a les disputes entre Seül i Tòquio per l'assumpte de les trucades eufemísticament "dones de confort" , que < strong> ha estat la principal font de conflicte en les relacions bilaterals en les últimes dècades.

S'estima que unes 200.000 dones van ser forçades a prestar serveis sexuals a membres de les tropes nipones, principalment en Xina i la península de Corea, començant en els anys 30 del segle passat i, sobretot, en els anys finals de la II Guerra Mundial , conclosa el 1945.

Seül ha demandat durant anys a Tòquio que compensi les víctimes, però el Govern nipó considerava que ja ho va fer amb el tractat de normalització de relacions de 1965.

En virtut d'aquell acord, Japó va concedir uns 360 milions de dòlars al Govern del dictador Park Chung-hee , pare de l'actual presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, per indemnitzar totes les víctimes de la colonització i donar per conclòs l'assumpte.