Quantcast

Governabilitat: Els barons recolzen que el PSOE formi govern si Podem renúncia al referèndum

L'acord s'ha adoptat després de la reunió mantinguda a la seu de Ferraz durant més de quatre hores i quedarà plasmat en la resolució que el Comitè Federal del PSOE, el màxim òrgan del partit, aprova aquest dilluns .

La declaració estableix que correspon al PP la responsabilitat d'intentar formar govern, si bé el PSOE no donarà suport a la investidura de Mariano Rajoy, ni de qualsevol altre candidat popular. En cas de fracassar el PP, serà Sánchez el que explori una aliança amb partits d'esquerra per tal evitar que es repeteixin les eleccions.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, s'ha mostrat satisfeta pel contingut de la resolució pactada entre els barons i ha emplaçat el líder de Podem, Pablo Iglesias, que renunciï al referèndum per possibilitar l'acord. "Si Esglésies retira el que ens ha posat, llavors ens podrem seure a parlar" , ha assegurat Díaz en declaracions als periodistes al final de la reunió.

El president asturià, Javier Fernández, que ha comparegut al costat de Díaz a l'entrada de Ferraz, ha subratllat que la renúncia al referèndum és la "línia vermella" per al PSOE. "És la que ens van imposar a nosaltres l'endemà de les eleccions. Doncs la nostra, és la inversa. Ells retiren aquesta posició i nosaltres parlem d'altres coses, que és el que interessa als ciutadans" , ha plantejat Fernández dirigint-se a Podem.

Segons el president castellanomanxec, Emiliano García-Page, les condicions imposades per la formació que lidera Pablo Iglesias són "inassumibles" i "absolutament incompatibles" amb l'ideari del PSOE, que ' "no posarà en solfa la unitat d'Espanya" . "Està en la responsabilitat d'altres poder o no poder" , ha advertit el dirigent castellanomanxec a Podem.

En el cas que Iglesias cedeixi, ha afegit García- Page, el PSOE, "un partit amb vocació de governar", no pot "negar-se a cap diàleg perquè la immensa majoria de la gent està esperant que hi hagi acord" per evitar altres comicis.

Ha posat èmfasi a més en què el PSOE ha demostrat sempre "una flexibilitat i una elasticitat tremendes per poder arribar a acords" en ajuntaments i comunitats autònomes.

PSOE i Podem sumen 159 escons, de manera que seria necessari comptar amb el suport d'altres partits, com IU (2), ERC (9) o PNB (6) per intentar arribar als 176 diputats que marquen les majoria absoluta.

Per intentar formar una aliança, el PSOE posarà sobre la taula mesures en favor d'una recuperació econòmica justa, l'enfortiment dels serveis públics, una nova llei educativa i la reforma constitucional , entre d'altres aspectes , han informat fonts de Ferraz.

També s'ha felicitat de l'acord de la reunió d'avui el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig: "Era un dia de prendre la iniciativa, de claredat en el missatge i també de cohesió i unitat, i per descomptat estic satisfet que hagi sortit així ".

El resultat de la reunió dóna un respir a Sánchez al capdavant del partit < / strong>, després que en els últims dies, les crítiques de barons com Díaz, García-Page o l'extremeny Guillermo Fernández Vara li haguessin situat en una posició delicada a qüestionar la seva capacitat per abordar negociacions amb Podem.

< p> Preguntada si Sánchez surt reforçat amb la resolució que s'aprovarà en el Comitè Federal, Díaz ha respost: "Bé, sempre. Sempre, sempre el secretari general, sempre ".

Fernández Vara, que ha hagut d'abandonar la reunió abans de la seva conclusió, ha destacat que el partit surt més unit : "Ha anat bé. Sortim reforçats tots, que és del que es tracta ".

Al començament de la reunió, tots els dirigents han fet autocrítica pels resultats del PSOE a les eleccions generals, els pitjors en tota la democràcia.

L'assumpte que ha quedat aparcat ha estat el de la data del congrés del PSOE, que, segons els estatuts del partit, s'hauria de convocar entre febrer i març del vinent, però que la direcció vol posposar-a la primavera a l'espera de veure si es pot formar govern.

Alguns dels barons han retret a Sánchez que anunciés la seva intenció de presentar-se a la reelecció al dia següent de les eleccions i sense consultar-ho amb ells, segons fonts socialistes.