Quantcast

Continuen els incendis controlats de Cantàbria, Astúries i Navarra

Els incendis forestals declarats fa diversos dies en diferents zones de Cantàbria, Astúries i Navarra continuen -alguns ja controlats- l'últim cap de setmana de l'any, en què el vent i la falta de pluja segueixen sent protagonistes.

A Cantàbria romanen actius quinze incendis forestals , sense que cap comporti riscos per a les persones ja que es localitzen en zones altes allunyades de els nuclis de població.

No obstant, la situació és més complicada a la Vall de Toranzo, on es manté actius 06:00 incendis, i en Bárcena Major. Els incendis de més entitat es localitzen a San Martín de Toranzo, Vejoris i Alceda.

Això ha fet que el Govern càntabre sol·licités a primera hora d'avui al Ministeri de Medi Ambient l'enviament d'hidroavions del grup 43, amb base a Torrejón de Ardoz (Madrid), com a suport aeri per combatre els incendis forestals que assoten la regió.

El mateix Executiu regional va confirmar poc després que un d'aquests hidroavions es havia incorporat al migdia a l'operatiu d'extinció d'aquests incendis en la comunitat.

En concret, l'hidroavió s'ha incorporat als efectius que estan extingint un incendi a Bárcena Major.

< strong> Cantàbria continuarà en els pròxims dies en situació d'alerta per risc elevat d'incendi a causa de la persistència del vent sud ia la pràctica absència de precipitacions en les últimes setmanes.

En Astúries , on el cap de setmana es van arribar a comptabilitzar més d'un centenar d'incendis, queden nou actius. Set d'ells ja estan controlats, segons dades facilitades pel Servei d'Emergències del Principat.

Els focus en què els bombers no han pogut controlar encara l'avanç del foc se situen en Porrimán, en el concejo de Morcín, i Les Morteras, al de Somiedo.

Actius però controlats es troben els focus declarats a Loza (Coaña), Arancedo i La Caritat (El Franco), La Barrosa (Tàpia) i Parlero (Villayón), a la comarca occidental d'Astúries, ia Nova (Llanes) i La Frega (Parres), en l'oriental.

Les prediccions meteorològiques mantenen per avui a Astúries absència de pluges i la continuïtat del vent sud, condicions que dificulten l'extinció dels focs que des de fa més d'una setmana han cremat centenars d'hectàrees a tota la comunitat.

Navarra és una altra de les comunitats afectades: l'incendi forestal declarat la nit de dijous en una zona de barrancs amb forts pendents, a la localitat d'Arantza, es manté actiu, amb un front d'uns 75 metres encara sense controlar i focus de foc aïllats en l'àrea cremada, que és molt extensa.

Les variacions en la direcció del vent han estat constants durant les últimes hores, el que ha motivat que el incendi passés d'estar pràcticament controlat cap a les 24,00 hores d'ahir a revifar amb tal força en una zona d'arbrat que cap a les 4,30 hores ha estat prealertada la Unitat Militar d'Emergències (UME).

No obstant això, un altre canvi brusc del vent al voltant de les 7,00 hores ha permès dominar el front i ja no és necessària la intervenció de la UME.

Al voltant de 50 bombers participen en les tasques d'extinció i s'espera poder comptar amb el suport de mitjans aeris, inclòs un avió del Ministeri de Medi Ambient, ha informat el Govern de Navarra.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), és possible que a última hora de demà comencin les precipitacions però a les comarques més occidentals de Galícia, mentre que en el Llevant peninsular i Estret no es descarta algun plugim ocasional.

A la resta de la península, continuarà el temps estable. Així, en Cantàbria es preveuen intervals ennuvolats de tipus alt, amb temperatures amb pocs canvis i vent del sud fluix refermant al final, amb ratxes molt forts en àrees altes de l'interior.

A Astúries s'estimen ratxes molt fortes de vent del sud a la Serralada al final del dia, mentre que a Navarra les ratxes de vent seran molt forts al final en el vessant cantàbrica i, amb menor probabilitat, al Pirineu, segons les mateixes fonts.