Quantcast

Mas adverteix al Govern ia la CUP: "Pacte equival a humiliació"

En un discurs pronunciat durant l'acte de lliurament dels premis de la patronal Foment del Treball, a Barcelona, ??s'ha referit així, d'una banda, a la situació política a Catalunya, marcada per l'última oferta d'acord de Junts paper Sí a la CUP per fer possible la seva investidura, i per altra, a la possibilitat d'un acord que permeti l'encaix de Catalunya a Espanya .

En aquest mateix acte, el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha apel·lat a Catalunya a buscar un acord per resoldre el seu encaix a Espanya, i ha afegit: "Hem de renovar el nostre edifici comú. Hi ha ponts danyats, però cap s'ha trencat. Hi ha hagut desavinences, però no comiats irreversibles ", ha sentenciat el ministre.

En resposta a titular d'Exteriors, Mas ha lamentat que " en la cultura política del Estat, el pacte i la cessió que comporta es considera una humiliació, i això no permet escoltar i pactar com caldria, a partir del que diuen les urnes ".

A continuació, i en al·lusió implícita a la marxa de les negociacions amb les CUP, la formació anticapitalista de la qual depèn la seva investidura, Mas ha fet extensiva aquesta reflexió a Catalunya, a l'assegurar que la seva reflexió vàlua "per a Catalunya i per a Espanya " .

D'altra banda, Mas ha fet broma sobre la fragmentació i la complexitat política que han ofert les eleccions catalanes i les generals. " Compartim una cosa segura, que els dos estem en funcions ", ha etzibat Mas al titular d'Exteriors, a qui li ha recomanat " paciència " . " Jo porto gairebé tres mesos " , li ha dit, en al·lusió al temps que ha passat des de les eleccions catalanes del 27 de setembre.

En tot cas, Mas, la investidura ha estat rebutjada en dues ocasions, ha assumit que la complexitat política "està per quedar-se", i ha advocat per abordar aquesta situació amb "paciència, perseverança i determinació".

L'hem d'afrontar "amb bon ànim" , perquè "aquestes proves d'alta complexitat posen a prova als països ia les societats" , ha insistit Mas el mateix dia que Junts pel Sí que ha proposat a la CUP un acord que inclou < strong> un govern "de transició" amb una presidència coral -poderes repartits entre quatre persones- i un procés sobiranista amb "seguretat jurídica" . Una oferta que la formació anticapitalista decidirà si dóna suport o no el pròxim 27 de desembre en una assemblea.

"En els moments de debilitat, no oblidem les nostres fortaleses" , ha assegurat Artur Mas, parafrasejant Winston Churchill.

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors, que ha alternat el castellà i el català en el seu discurs, ha utilitzat la figura de l'empresari Carles Ferrer Salat, que dóna nom a alguns dels premis que s'han lliurat aquesta nit, per reivindicar el seu "pactisme " i el seu "catalanisme integrador" .

"No és temps per a abstraccions. No podem permetre reprendre el passat d'ombres", ha assegurat el ministre, que ha deixat clar que oferia "diàleg" a Catalunya, però "sempre dins de la llei, perquè només la llei pot oferir certesa sobre el rumb institucional" , ha afegit.

A l'acte han acudit també el president de la CEOE, Juan Rosell, la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, així com nombrosos empresaris catalans.