Quantcast

Més d'un milió de refugiats i immigrants van arribar a Europa el 2015

"La persecució, el conflicte i la pobresa han forçat a un milió de persones a fugir a Europa el 2015, un fet sense precedents" , ha dit avui l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Aquesta xifra suposa el major nombre de desplaçats per guerres que s'ha vist a Europa central i occidental des de la dècada dels noranta, quan diversos conflictes van esclatar a l'antiga Iugoslàvia .

Les dades consolidades fins a aquest últim mes de l'any confirmen que o na de cada dues persones que ha aconseguit creuar la Mediterrània prové de Síria , on la guerra civil que va començar al març de 2011 ha causat més d'un quart de milió de morts i obligat a desplaçar-se a gairebé la meitat de tota la població del país.

Els afganesos constitueixen el 20% dels que han arribat a Europa i els iraquians el 7% .. Afganistan ha estat escenari en els últims mesos de importants avenços en el terreny militar dels talibans , malgrat la intervenció d'una coalició militar liderada pels Estats Units en suport de les forces governamentals.

Iraq viu un conflicte des de fa més d'una dècada, però la situació es va agreujar amb el control que va guanyar aquest any el grup terrorista Estat Islàmic de un extens territori d'aquest país confrontant amb Síria.

En comentar les dades comunicades avui, el director general de l'OIM, Lacy Swing, va dir que més enllà de la xifra d'un milió d'arribades, cal recordar que en aquestes difícils travessies prop de 4.000 persones han mort aquest any .

Va ??demanar que lluny de rebutjar-los, els esforços es dirigeixin a que la migració sigui "legal i segura tant per als que arriben, com per als països que es convertiran en les seves noves llars ".

Les arribades pel Mediterrani des del nord d'Àfrica a Itàlia han caigut fortament al llarg de 2015, després de ser durant molts anys la ruta més utilitzada per a la migració irregular. Per aquest camí han arribat 150.000 persones des de gener, davant 170.000 en 2014 , ha precisat l'OIM.

La gran majoria de refugiats -uns 800.000 – arriben a les illes gregues des de Turquia, país on hi ha prop de 1,8 milions de refugiats sirians , molts dels quals opten per aquesta ruta després de desmaiar-les esperances d'un cap proper de la guerra que els permeti tornar al seu país.