Quantcast

Cap de setmana d'alerta vermella per contaminació a Pequín

Encara que alguna cosa pitjor que ahir, la concentració se situa aquest diumenge a l'entorn dels 250 micrograms per metre cúbic de partícules PM 2,5 (les més fines i perjudicials per a la salut), segons el mesurador de l'Ambaixada dels EUA a la ciutat xinesa.

Els serveis meteorològics xinesos van alertar dijous que el nord de la Xina patiria aquests dies la pitjor ratxa de contaminació de l'any , amb concentracions superiors a els 500 micrograms que de moment no s'han registrat a la capital.

Sota alerta roja, el Govern xinès recomana a la població que redueixi les seves activitats a l'exterior i també es suspenen les classes en moltes llars d'infants i escoles primàries i secundàries . A més, implica restriccions severes al trànsit (cada dia només poden circular la meitat dels automòbils privats, en funció de l'últim número de la placa de matrícula), així com la prohibició de focs artificials i barbacoes, i restriccions o suspensions a algunes fàbriques i obres de construcció.

L'alerta es manté activa des d'ahir, dissabte, a les 07.00 (00.00 hora espanyola) i continuarà fins a les 12.00 de dimarts (05.00 a Espanya).

Segons una normativa aprovada la passada primavera, les autoritats xineses han de declarar l'alerta roja, la màxima d'una escala de quatre colors (vermell, taronja, groc i blau), quan hi hagi pronòstics de contaminació d'almenys 200 micrograms durant tres dies. Aquest sistema va ser instaurat el 2013, si bé fins a aquest mes de desembre les autoritats no havien arribat a decretar l'alerta roja , que ara ja és la segona del mes a Pequín, amb la primera fa poc més de una setmana.