Quantcast

Les raons per les que el Nadal i les compres ens posen dels nervis

Amb el primer anunci nadalenc d'uns coneguts grans magatzems, a les quatre setmanes de tornar de la platja, comença la febre prenadalenca. D'aquí al sopar d'empresa, la loteria, Nit de Nadal i Cap d'Any, hi ha un pas. Un lapse de temps mort, que ens sobra. O gairebé. El cas és que quan escoltem el primer nadala en sortir al carrer en el centre de les ciutats comencen les suors fredes . ¡Hosti, tu, la que s'acosta! A veure el cunyat plasta dels acudits dolents, a compartir el sopar amb la dentadura postissa de la mare ja aguantar als meus fills ia la meva dona 'full time'. Barra lliure als àpats pesades, els polvorons, torrons ia la putada de posar cara de beneit quan tothom et ofereixi participacions de merda de Loteria de Nadal del Bar Manolo o de l'Associació d'Amics de la Cornella de Calataiud.

Arriben els regals, els retrobaments, els llums, però aquesta musiqueta estrident, aquest cor de nens amb la veu massa aguda, i aquest ritme accelerat que ens incita a comprar, comprar. Ens maltracten i ens estressen.

Per què cony m'he de posar dels nervis per intentar arribar a temps a comprar l'última joguina de la Patrulla Canina de Madrid. Hem de trobar el regal perfecte, per als nostres pares, sogres, parella, amics, fills. Cal encertar. Ser el pare perfecte, el marit amantíssim i el gendre atent i solvent. Un encant! Que se'n vagin tots a la merda! Jo ja m'he convertit en el Grinch nadalenc de tots els anys. I segur que la teva dona i els teus fills, que tenen gustos exquisits, se'ls ha semblat l'últim enginy per llançar dards de a 100 euros i el meravellós vestit rellotge que costa un sou complet … del teu cap.

Diuen els experts que aquest any tornem al consumisme salvatge. Ha estat deixar enrere els núvols macroeconòmics, i encara que la microeconomia segueix fotuda i en la UVI -sí, l'economia models llars-ja hi som tots contents, somrients i àvids per fondre els pocs diners que tenim. Els entesos asseguren que "el consum és sobretot un reflex del nostre estat d'ànim". I com se suposa que jo estic content per haver trobat una feina de 800 euros per 13 hores de treball, ¡Hala a consumir!

Aquest any, segons la Confederació Espanyola de Comerç, la despesa mitjana de 700 euros per persona a la campanya de Nadal (alimentació, regals, loteria, oci, etc.). D'aquesta manera, asseguren que "podria ser la millor campanya de Nadal des de l'inici de la crisi, calculant que creixeran les vendes com a mitjana un 6%" , de totes les compres en general. D'acord, però, ¿d'on trec jo els meus 700 galls dindis?

Això per als regals. Ara prepara't a suar de veritat amb els menjars. En preparar taula i estovalles se't va un pic, el ronyó que et va deixar Montoro . El pernil, el marisc, el torró, els polvorons, el garrí, i el besuc, i tot ells regat amb una quantitat ingent d'alcohol. Omplim el rebost com si la propera apocalipsi zombie estigués a punt de produir-se. Es va fotre el gimnàs i les barretes amb 0 calories. Del sopar d'empresa, a les mil copes i el cava. I per rematar-ho, el tortell de Reis i els polvorons que has de comprar i menjar a tota hora perquè li agraden a la teva sogra. Fins Ciete quilos podem arribar engreixar aquests dies!

I els retrobaments familiars no ajuden a relaxar-se, per molt que diguin els planyívols anuncis de la Loteria o dels torrons. Això de tornar a casa és una merda. A què retorn, a discutir? Tots volem a la nostra família, però la volem més quan la tenim lluny. A tot això cal sumar la logística de sopar a casa un i menjar a casa d'un altre. D'acudir al poble de la teva dona que està a 600 quilòmetres, que això et passa per anar a caure amb una tia de Tui (Pontevedra), amb la de grosses que hi ha a Madrid, cony! I és que encaixar la teva agenda en Nadal és més complicat que organitzar una Conferència Internacional de l'ONU . Ens falten dies per quedar amb les amigues, els de la feina, la família, els de l'insti, els de la Vaig unir,

Ho sento amics, sí, odi el Nadal … Més que Albert Rivera a la última enquesta.