Quantcast

El Consell de Seguretat de l'ONU s'uneix a la fi per acabar la guerra siriana

Alto el foc i inici de converses per buscar una solució entre el govern sirià d'Assad i l'oposició. És el nucli del pacte que ha vist per fi la llum en el Consell de Seguretat de l'ONU. A més, s'ha pactat fixa un termini de sis mesos perquè les dues parts estableixin un Executiu de transició i de 18 mesos per a la celebració d'eleccions.

Encara que tot just inclou elements nous respecte a Viena, el text simbolitza el canvi de rumb que poc a poc ha anat permetent a les potències posar-se d'acord sobre uns principis bàsics per tractar d'acabar amb la guerra.

"La resolució que acabem d'aprovar és una fita ", va dir el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que va presidir la reunió i que ha recordat que per primera vegada la comunitat internacional" ha estat capaç d'unir-se sobre una sortida "al conflicte.

Per l'altre gran responsable de la iniciativa, el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, l'acord crea "una plataforma única per resoldre el vessament de sang sirià".

Abans d'anar al Consell de Seguretat, Kerry i Lavrov van liderar una nova trobada ministerial per donar seguiment al procés iniciat a Viena.

A la cita, celebrada en un hotel de Nova York, van estar també entre altres els caps de les diplomàcies de l'Iran , Aràbia Saudita, Turquia, Emirats Àrabs Units, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit.

Entre els assumptes a discussió van figurar dues que no toca la resolució i que segueixen sent els grans punts de divisió: què passarà amb el president sirià, Baixar al-Assad, i quins grups de l'oposició participaran en les negociacions amb el seu Govern.

Les potències, amb llenguatge més o menys explícit, no van amagar avui les seves diferències sobre aquests assumptes.

Sobre el futur d'Al-Assad, tant Kerry com els titulars d'Exteriors de França, Laurent Fabius, i el Regne Unit, Philip Hammond, van dir que el líder ha perdut la seva credibilitat i no pot ser la solució a llarg termini.

Segons van insistir tots tres, la sortida del governant és necessària no només per motius morals, sinó per una qüestió de "eficàcia".

"Com podria aquest home unir a un poble al que en gran part ha massacrat? La idea que pugui presentar-se de nou a les eleccions és per a nosaltres inacceptable ", va resumir Fabius.

La situació, en tot cas, ha evolucionat en els últims mesos, ja que fins fa poc l'oposició siriana es negava a seure a la taula mentre Al-Assad seguís al capdavant del país.

"Vam arribar a la conclusió que aquesta demanda estava perllongant la guerra, creant més agonia i patiment", va admetre Kerry en una conferència de premsa.

Rússia, que al costat de l'Iran ha estat sempre el gran suport internacional d'Al-Assad, ha insistit avui que no pot imposar-se als sirians cap element des de fora.

Tot i que es va discutir més intensament, tampoc hi va haver pocs avanços avui sobre l'aprovació d'una llista que identifiqui les organitzacions terroristes que operen a Síria, que quedarien excloses de les negociacions de pau.

El text fa referència a l'Estat Islàmic (EI) i al Front al Nusra, dos grups sobre els quals hi ha consens i als que no inclourà l'alto el foc, però segueix havent-hi "diferències" sobre altres, va reconèixer Kerry en una roda de premsa al costat de Lavrov.

< p> Segons ha explicat als periodistes, es va decidir que no era possible arribar a un consens per ara, però el treball seguirà en les pròximes setmanes sota el lideratge de Jordània.

EUA i els seus aliats, d'una banda, i Rússia, de l'altra, actuen militarment a Síria contra els gihadistes, però sense coordinar les seves operacions.

Amb la resolució d'avui, les possibilitats que en algun moment s'estableixi una cooperació en aquest àmbit guanyen força, va dir Kerry.

Malgrat totes les diferències que hi continua havent, l'optimisme regnava avui a la seu de Nacions Unides.

"La missió impossible s'està fent possible. El camí serà costa amunt, però és factible ", va concloure el mediador de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura.