Quantcast

EUA i Cuba tindran vols regulars però l'embargament haurà d'esperar

Sobre l'embargament econòmic imposat a l'illa fa més de mig segle és "el llegat d'una política fallida" , segons va expressar Obama en el comunicat, en què va dir que el Congrés nord-americà "pot donar suport a una vida millor per als cubans " amb l'aixecament d'aquesta mesura. Segons Obama, el "canvi" a Cuba no passarà "de la nit al dia" i la normalització completa de les relacions "serà un llarg viatge ".

Un pas clau cap a aquesta normalització serà el restabliment dels vols regulars directes entre els dos països, suspesos des de fa dècades, gràcies a l'acord anunciat avui pels dos governs. Aquest acord, tancat ahir a la nit a Washington, permetrà continuar amb les operacions de companyies xàrter ja existents i "establir serveis aeris regulars" , el que "facilitarà un augment dels viatges autoritzats" de nord-americans a l'illa i promourà "els vincles poble a poble entre els dos països" , segons el Departament d'Estat dels EUA.

No obstant això, el Departament d'Estat va recordar que "la llei nord-americana segueix prohibint els viatges a Cuba per a activitats turístiques" . Encara passaran diversos mesos fins que les aerolínies nord-americanes puguin començar a vendre bitllets per volar a Cuba i tampoc serà immediat el restabliment del servei postal directe, acordat fa una setmana i que començarà a través d'un pla pilot de transport de correu i paqueteria.

Obama va repassar avui aquests " importants passos" que s'han donat en l'últim any per normalitzar les relacions, entre ells el restabliment de els llaços diplomàtics amb la reobertura de les ambaixades a Washington i l'Havana, facilitar més viatges i comerç amb Cuba i "connectar a més nord-americans i cubans ".

A més, segons el parer del mandatari, gràcies al gir en la política cap a Cuba, Estats Units està "en una posició més forta" per relacionar "amb els pobles i governs" de tot el continent.

"Seguim tenint diferències amb el Govern cubà, però les plantegem directament, i sempre defensarem els drets humans i els valors universals que donem suport a tot el món" , ha subratllat.

Entre els temes més complicats encara per resoldre figura el de les compensacions econòmiques mútues pels béns nacionalitzats a nord-americans després del triomf de la Revolució i pels danys derivats de l'embargament econòmic que reclama la illa.

A més, mentre milers de cubans estan encallats a Centreamèrica en el seu intent d'arribar als EUA, l'Havana ha urgit a Washington a que posi fi a la seva llei de "Ajustament Cubà" , vigent des de 1966 i que, juntament amb la mesura de "peus secs / peus mullats" , permet quedar en territori nord-americà als cubans que trepitgen el país . Però el Govern d'Obama, com va repetir aquest dimarts un alt funcionari del Departament d'Estat, "no té previst alterar" la seva política migratòria cap a Cuba i seguirà encoratjant als cubans a usar els camins disponibles per emigrar de forma "legal" als EUA.

Quant a l'embargament, encara que Obama ha pres mesures executives per flexibilitzar els viatges i algunes transaccions comercials, el seu aixecament complet depèn del Congrés dels EUA , controlat avui en la seva totalitat pels republicans, que s'oposen majoritàriament a la seva eliminació.

Per la seva banda, la majoria dels aspirants presidencials republicans s'oposen a la política d'Obama cap a Cuba i avui van tornar a fer-se sentir. L'exgovernador de Florida Jeb Bush va comentar a la xarxa social Twitter que fa un any Obama "capitular" davant del president cubà, Raúl Castro, i que Cuba "roman dèspota i corrupta ".

I per al senador Marco Rubio, d'origen cubà, la " debilitat " d'Obama en les negociacions amb el règim de Castro ha fet que els EUA "mai hagi estat més a prop dels tirans que governen l'illa o més allunyat de la població cubana que treballa incansablement per construir un futur lliure i democràtic" .