Quantcast

Coalició contra el terrorisme: Espanya podria rellevar França al comandament de les forces d'Occident a l'Àfrica

Malgrat que Mariano Rajoy encara no ha rebut cap petició expressa del president francès o d'institució internacional alguna pel que fa a l'eventual participació espanyola en la coalició militar contra el ISIS, el president del Govern, Mariano Rajoy, podria tenir ja avançat una alternativa que posar a sobre de la taula dels nostres aliats a l'acció directa a Síria o Iraq dels nostres soldats. La proposta es basa, segons explica li diari El País, en la idea que Espanya rellevi i prengui el comandament que ara assumeixen les tropes franceses en diversos fronts a Àfrica , en concret a la zona del Sahel. De fet, segons la informació d'aquest diari ç, Defensa ja està treballant en un pla per aportar més tropes a diferents països africans, encara que la prioritat de les missions es bolcarà en reforçar la presència a Mali i República Centreafricana (RCA), i el suport que es dóna a aquestes dues missions des de Senegal.

D'aquesta manera, França es lliuraria d'un dels seus fronts internacionals per incrementar la seva força a Síria i concentrar-se en el front sirià contra el ISIS més, de la vigilància antiterrorista en el seu propi paï. A l'espera que arribi una petició concreta de París, aquesta és l'opció que prefereix Rajoy, per que inclou menys exposició i riscos. ¿Que riscos? A més de l'evident risc militar, explica el menor cost polític, a només un mes de les eleccions del 20-D . A més, al Govern estan convençuts que la inestabilitat i el terrorisme del Sahel ens afecta més directament com a país.

EL pla passaria eventualment per que la substitució de les tropes franceses per espanyoles es produiria en països on l'Exèrcit espanyol ja està desplegat: a Mali , on compta amb 117 soldats integrats en l'operació de la UE; i en la República Centreafricana , on 22 espanyols participen en la missió Eumam RCA.

Per al Ministeri de Defensa no seria molt complicat Espanya incrementar les seves unitats en aquests països. El nostre país compta amb 132.000 soldats i les operacions ja estan en marxa de manera que ja han estat aprovades pel Congrés, pel que l'autorització del Parlament per augmentar el nombre de soldats no hauria de presentar problemes. Sereia pràcticament immediat.