Quantcast

El president del Suprem reitera que "tothom sense excepció" ha de "respectar i protegir" l'estat de dret

ACN Barcelona.-El president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol, Carlos Lesmes, ha assegurat aquest divendres a la tarda que l'estat de dret és el que «sustenta tots els drets i llibertats, permet el desenvolupament pacífic de les societats, és un instrument de convivència que tothom sense excepció ha de respectar i protegir, en benefici dels ciutadans i de les generacions futures». Ho ha dit a Barcelona, durant l'obertura d'un acte al Col·legi del Notariat de Catalunya sobre la protecció de les persones vulnerables, davant d'altres vocals del CGPJ i desenes de notaris europeus.

En el seu discurs, Lesmes gairebé no ha fet referència a la temàtica de la jornada, sinó que ha parlat de la col·laboració entre notaris i jutges per fer complir les lleis i defensar els drets humans, cosa que redunda en una millora de la qualitat democràtica. Aquesta col·laboració també pot ajudar a la prevenció de la criminalitat financera, el tràfic d'éssers humans i drogues o el terrorisme.Per a ell, igual que el model econòmic modern i la seguretat jurídica són inseparables, també ho són 'la convivència democràtica i el respecte a la llei'. 'La garantia d'observança de la llei per part de tots, s'ocupi la posició que s'ocupi, és un indicador de qualitat de la democràcia i de respecte a l'estat de dret», ha afegit.A l'acte, que s'ha iniciat amb un minut de silenci per les víctimes dels atacs terroristes de París i del Sinaí, també hi ha assistit Joan Carles Ollé, degà del Col·legi de Notaris de Catalunya; Daniel-Sédar Senghor, president de la Unió Internacional del Notariat (UINL); Pierre Becqué, president de la Comissió d'Afers Europeus de la UINL; i José Manuel García Collantes, president del Consell General del Notariat. En canvi, ha destacat l'absència del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno.Ollé ha dit que la protecció dels més vulnerables és una de les principals missions dels notaris, ja que suposa un mecanisme de seguretat jurídica preventiva per a aquestes persones.La Comissió d'Afers Europeus (CAE) de la UINL es reuneix aquest divendres i aquest dissabte al Col·legi de Notaris de Catalunya, la seva seu semipermanent des de 2013, juntament amb la de l'Acadèmia Notarial Europea. Prop d'un centenar de notaris procedents de 39 països d'Europa assisteixen a la trobada. La jornada compta amb ponències de Pedro Carrión, notari de Reus i president de la Comissió de Temes i Congressos de la UINL; Almudena Castro-Girona, notària de Castellbisbal i directora de la Fundació Aequitas del Consell General del Notariat; Jordi Medallo, director de l'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya; Carlos Martínez d'Aguirre, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Saragossa; i Maria Eugènia Alegret, magistrada i expresidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. També hi haurà debats sobre l'evolució del dret de família, l'activitat notarial en relació a ciutadans estrangers, la col·laboració entre notaris europeus, l'assegurança de responsabilitat civil, i la certificació, legalització i autenticació.