Quantcast

AV.- La incertesa per l'afer BPA i per la reducció dels ingressos del tabac marquen el pressupost del 2016

Andorra la Vella.- El projecte de pressupost per a l'exercici 2016, que preveu uns ingressos de 395 milions d'euros i unes despeses de 423 milions d'euros, està marcat per unes previsions d'ingressos més conservadores a causa de la incertesa que genera l'impacte que pugui tenir la crisi BPA en l'economia i pel comportament a la baixa dels ingressos pel tabac. En aquest sentit, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha indicat que s'han reduït les previsions de creixement del PIB per aquest 2015, passant de l'1,5% que es preveia en el pressupost del 2015 a un 0,75% en aquest nou projecte de pressupost. Tal com fixa la Regla d'or, enguany també s'ha presentat una previsió de l'evolució de l'economia fins al 2019, que reflecteix que el Govern preveu que el PIB es torni a recuperar progressivament (1% per al 2016, 1,5% per al 2017 i 2% per al 2018 i 2019). Amb tot, la previsió de baixada d'ingressos per al 2016 es veu compensada amb el repartiment com a dividends de la totalitat dels beneficis d'Andorra Telecom, que ascendeixen a 26,3 milions d'euros. D'altra banda, el pressupost també inclou l'increment del 2% de les cotitzacions de la CASS, la derogació de les retallades en els salaris més alts de l'administració pública i la possibilitat de tornar a fer noves contractacions.