Quantcast

Compromís presenta una PNL per demanar al govern espanyol una consulta sobre l'inici d'un procés constituent

ACN València .-La diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Isaura Navarro, ha presentat aquest dijous una proposició no de llei perquè la cambra insti al govern valencià perquè aquest, a la vegada, insti al govern espanyol a fer una consulta ciutadana sobre l'activació directa d'un procés constituent, democràtic, emparat pe l'article 92 de la Constitució. Segons que ha comunicat el grup parlamentari a través d'una nota de premsa, la PNL fa una proposta de resolució en la qual les Corts Valencianes manifesten que és necessari l'inici d'un procés constituent democràtic que regeneri l'Estat i el relegitimi sobre la base de la decisió democràtica del poble manifestada mitjançant un referèndum constituent, el qual la ciutadania pugui votar a favor o en contra de l'inici d'un procés constituent democràtic i participatiu. En el punt segon s'insta a què la Generalitat Valenciana insti el govern espanyol a què consultiu la ciutadania sobre l'activació directa d'un procés constituent.

En declaracions a través d'una nota de premsa, la diputada Isaura Navarro ha indicat que «la ciutadania està demanant més democràcia. Una democràcia que hem d'aconseguir a través d'un procés constituent que ha de néixer de la voluntat del poble. La gent té dret a votar si vol el començament d'aquest procés de canvi, de baix a dalt, que suposi una regeneració de drets «.L'exposició de motius de la PNL remarca que avui en dia, tres de cada quatre ciutadans espanyols no va poder votar la Constitució el 6 de desembre de 1978. Així mateix, assenyala que en aquell referèndum, la població es debatia entre mantenir-se en el marc de l'ordenament jurídic de la dictadura o avançar cap a un ordenament constitucional, sense que es produís un procés participatiu ciutadà que sotmetés a debat el contingut del text proposat.Compromís exposa que la Constitució ha patit dues reformes explícites i diverses mutacions constitucionals «que no han estat avalades pel poble, situació que posa de manifest la contradicció del principi de sobirania de l'article 1.2 de la mateixa Constitució». Així mateix, manifesta que la Constitució té 37 anys des de la seva aprovació i que «ni els problemes d'aquell moment són els d'ara ni està pensada per als reptes de la segona dècada del segle XXI, a més de l'amplíssim desencís per la política que hi ha a la ciutadania». «Davant d'això, l'única solució és la democràtica. Regenerar la societat en el marc de la reconstitució de l'Estat, tant institucional com territorial, on les persones puguin decidir com ciutadania. Decisió que només es pot realitzar a través d'un procés constituent, impulsat mitjançant un referèndum constituent, on la ciutadania pugui votar a favor o en contra de l'inici d'un procés constituent democràtic i participatiu que regeneri l'Estat i el 'relegitime' basant- la decisió democràtica del poble», conclou.