Quantcast

AMPLIACIÓ:Catalunya rep l'acreditació de destí turístic integral responsable

ACN .-Catalunya ha rebut aquest dijous l'acreditació com a destí turístic integral responsable amb el segell Biosphere, atorgat per l'Institut de Turisme Responsable, vinculat a l'Unesco i el Global Sustainable Tourism Council. El certificat reconeix la qualitat, la sostenibilitat ambiental i la responsabilitat social dels destins turístics. Fins ara el tenien la ciutat de Barcelona i la Vall d'Aran, però no l'havia rebut cap destí turístic integral i de les dimensions de Catalunya. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha assegurat que el segell reconeix la feina de molts anys del sector turístic a Catalunya i s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració público-privada.

L'Institut de Turisme Responsable, entitat membre de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i vinculada a la Unesco, atorga aquesta certificació després de fer una auditoria on es tenen en compte criteris de qualitat, medi ambient i sostenibilitat, com ara la responsabilitat social, la conservació dels béns culturals, la satisfacció de les expectatives dels turistes sobre la destinació i la millora de la qualitat de vida de la població acollidora.A Catalunya se li reconeix el respecte a la diversitat, el gust per l'intercanvi cultural i la integració social i l'aposta per un turisme socialment inclusiu i universalment accessible. També destaca l'ús racional de l'aigua, la gestió de residus, la consciència per l'estalvi energètic i les polítiques de compensació del CO2. El certificat garanteix que el destí turístic protegeix la cultura, millora l'economia local i disminueix l'impacte en el medi ambient.Els tràmits es van iniciar el passat gener i després de passar l'auditoria s'ha aconseguit el certificat.Puig ha destacat que el certificat no és un «punt final», sinó una «pastanaga» per seguir apropant-se a l'èxit en un sector «estratègic» per a l'economia catalana. Segons ell, el turisme dóna visibilitat i reconeixement de Catalunya a l'exterior, cosa que beneficia el país en altres àmbits econòmics, socials i culturals. A més, també ha dit que el segell ha de donar autoestima a Catalunya per aconseguir «l'excel·lència» i a una convicció més generalitzada que s'està treballant bé.Així, ha dit que el sector turístic català ja ha superat l'etapa de veure aquests certificats com una obligació o necessitat, i quantificar-ho com a despesa, o veure-ho com una oportunitat i una inversió, sinó que actualment es veu com una convicció interioritzada, com un «valor ètic de desenvolupament». En aquest sentit, ha dit que Catalunya ha desenvolupat un model turístic propi sense tenir estat propi.El conseller també ha volgut remarcar la importància de la concertació público-privada, del fet de «treballar en equip», perquè cadascú persegueixi l'objectiu comú per sobre de l'èxit individual. Així, ha instat els diversos destins turístics dins de Catalunya a no fragmentar-se, ni tenir visions individuals o buscar protagonisme. L'acte ha comptat amb la presència del president de l'Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate; de Luigi Cabrini, president del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), i del director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.Azcárate ha dit que el turisme sostenible és un «repte» mundial i un camí que la indústria turística ha de seguir fent. Segons ell, les 17 mesures de l'ONU per assegurar la sostenibilitat del planeta estan relacionades amb el turisme, com l'educació, l'eradicació de la pobresa o la preservació del medi ambient. També ha destacat que Catalunya i Barcelona tindran un paper destacat en la propera cimera mundial sobre turisme sostenible, que es fa la setmana que ve a Vitòria, on es redactarà un nou document per marcar les pautes de futur.Azcárate ha explicat els tres principals motius per la concessió de l'acreditació a Catalunya: la implicació dels tècnics de diversos departaments de la Generalitat, la implicació del sector privat i la informació que reben els turistes que visiten Catalunya.Per la seva banda, Cabrini ha dit que Catalunya és un destí turístic de prestigi, i ha explicat que van decidir crear el segell Biosphere per reconèixer els mèrits no només de les atraccions turístiques concretes, com monuments, museus o paratges naturals, o equipaments hotelers, sinó destins complets, com ciutats, regions o països sencers.