Quantcast

Els Pallars, 17 de novembre 2015: PAQUITA SITZER, TESTIMONI DE LES RUTES D'EVASIÓ PEL PIRINEU

Paquita Sitzer ha visitat aquest matí la cinquena ruta del projecte Perseguits i Salvats. Tornant així als paisatges que va travessar quan només tenia 5 anys amb la seva família per fugir del nazisme i que la van portar a entrar a Catalunya per Les.

Paquita es considera una persona amb sort i recorda amb molt agraïment també a les persones dels pobles pirinencs que desinteressadament els van ajudar; i ha mostrat la seva grata sorpresa de poder conèixer en primera persona el projecte que la Diputació de Lleida està duent a terme per recuperar aquestes rutes d’evasió i ho veu com una forma de donar a conèixer a les generacions futures la història.

Aquesta ruta va ser molt usada a partir de l’any 1943, ja que les organitzacions jueves hi tenien passadors i el volum més gran de gent que hi va passar van ser joves que van anar a Palestina que després va ser l’estat d’Israel.

Des de la diputació s’ha remarcat que la senyalització de rutes és només una petita part del projecte que darrere porta un fort contingut moral i humà de donar a conèixer aquesta part de la història fins ara a l’ombra.

Parlen al vídeo: PAQUITA SITZER, Testimoni – JOAN REÑÉ, President diputació de Lleida – JOSEP CALVET, Historiador