Quantcast

La Cerdanya, 17 de novembre 2015: PUIGCERDÀ VOL RECUPERAR EL LLIBRE DE PRIVILEGIS

L’ajuntament de Puigcerdà vol recuperar el Llibre de Privilegis de la vila, un volum que actualment es troba a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Per això, el consistori puigcerdanenc s’ha posat en contacte amb el departament de Cultura de la Generalitat per demanar el retorn d’aquest llibre i també del dietari.

Es tracta d’un volum amb un gran valor històric que podria haver estat sostret per l’historiador Joaquim Miret i Sans a principis de segle. Miret va deixar el seu llegat a l’Institut d’Estudis Catalans i d’aquí va passar a formar part del fons de la Biblioteca Nacional de Catalunya. El 1920 la premsa ceretana es fa ressò de l’absència del Llibre de Privilegis de Puigcerdà i, des de llavors, la vila ha reclamat en reiterades ocasions la seva tornada.

Els llibres de privilegis recullen tots els documents que expedien o rebien les monarquies, institucions eclesiàstiques i les corporacions públiques, sobretot aquells que reflectien un privilegi o una propietat. És per això que des del consistori esperen que aquesta vegada el volum torni al municipi, tot i que el seu contingut es pot consultar a la transcripció que en va fer l’antic arxiver, Sebastià Bosom.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ