Quantcast

Com s'enfrontarà l'espai Schengen a la tragèdia de París?

"Schengen és políticament important per a Europa i no veig que es pugui eliminar simplement de la nit al dia per reinstaurar les fronteres internes , però durant molt de temps l'espai no quedarà tan obert com ho ha estat ", va assenyalar en declaracions a Efe Pawel Swidlicki, del centre d'estudis Open Europe.

" Hi haurà alguna cosa intermedi ", ni un Europa sense fronteres, ni una amb fronteres , ha sostingut.

Des que Alemanya va restablir el passat 13 de setembre els controls fronterers temporals per gestionar millor el flux de refugiats, el van seguir dos dies després Àustria, quatre dies després Eslovènia i Hongria i el passat dia 12 finalment Suècia. Ljubljana i Budapest van posar fi a aquesta mesura temporal els dies 26 i 27 d'octubre, respectivament.

Diversos països a la ruta del dels Balcans occidentals -la seguida pels refugiats procedents de Síria i l'Iraq- van reforçar més els seus fronteres internes amb tanques.

La reintroducció de controls temporals, encara que provisionals i contemplats en el codi de fronteres Schengen, són passos difícils d'eliminar una vegada implantats, suggereix Swidlicki, que afirma que caldrà veure amb el temps "com de temporals són aquests controls" .

"No hi ha dubte que el futur de Schengen està en joc i el temps s'està acabant ", va advertir aquesta setmana a La Valletta el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que advoca per recuperar el control de les fronteres exteriors, no interiors. en la mateixa línia, el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, va dir en anunciar la reinstauració de controls que l'espai sense fronteres interiors de Schengen només és sostenible si cooperen tots els països.

La política de portes obertes s'ha acabat i alguns polítics aprofiten ara els atemptats terroristes a París no només per fomentar la por a l'arribada d'extremistes entre els refugiats a Europa , sinó per, conscientment o no, esquerdar Schengen encara més.

El futur ministre polonès d'Afers Europeus, Konrad Szymanski, ha advertit avui que el seu país no admetrà més refugiats, com a conseqüència dels atemptats, i va cridar a la UE a "reconsiderar" el seu sistema de quotes per a la reubicació de peticionaris d'asil. Berlín va instar immediatament a no vincular els atacs a París a la crisi dels refugiats.

L'analista d'Open Europe considera que el futur Govern polonès mai ha estat "feliç " amb el fet que l'anterior Executiu hagi acceptat el repartiment de refugiats i " ara està buscant vies per sortir-se ".

Per Swidlicki és a més important esperar veure si els terroristes de París realment van arribar com a refugiats a Europa o si van néixer i es van radicalitzar a França, per exemple. "Si fos el primer cas, llavors tindrien (alguns polítics) millors arguments a favor dels controls fronterers, si és el segon, cal preguntar-se com aquests haurien evitat" l'atemptat, ha recalcat l'analista. < / p>

Reconeix que els arguments que esgrimeix el polític polonès, i que potser seran utilitzades en els pròxims dies per partits nacionalistes i antiinmigrantes, mostren que en certs cercles hi ha aquest temor, fomentat o no, al fet que si es deixa entrar a "tots" els sirians a Europa, algun es pugui veure encoratjat a cometre atemptats similars.

No obstant això, i malgrat que opina que el sistema de reubicació sempre ha estat problemàtic, destaca que avui és un mal moment per fer aquest tipus de comentaris a tan sols 24 hores dels atemptats.

L'espai Schengen, en això coincideixen gairebé tots els líders, només sobreviurà en qualsevol cas si la UE troba una solució comuna a la crisi de refugiats i no sucumbeix al por ia la divisió que terroristes com els de París volen sembrar , per tancar-encara més dins de les seves pròpies fronteres.