Quantcast

Investiguen a 76 presos d'ETA per falsejar documents per reduir la seva condemna

L'Audiència Nacional ha obert diligències i investigarà 76 presos d'ETA per utilitzar documentació "falsa" per a redimir condemna, després de la denúncia interposada pel Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite).

Segons ha anunciat Covite, el Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional ha admès a tràmit la denúncia en què es documenta com 76 presos d'ETA "s'haurien pogut beneficiar de reduccions de condemna de fins a la meitat de la seva pena gràcies a l'obtenció de títols falsos atorgats per la Universitat del País Basc (UPV / EHU) i la UNED de Bergara" .

El passat 19 d'octubre, Covite va presentar una denúncia penal a l'Audiència Nacional contra 76 membres o exmembres d'ETA per utilitzar documentació falsa per redimir condemna. Segons va argumentar el col·lectiu, els denunciats "van presentar documents falsos relacionats amb les vies d'accés als estudis universitaris cursats a la UPV i la UNED de Bergara per acollir-se a beneficis penitenciaris, que han arribat a reduir fins a la meitat de la seva estada a la presó ".

Covite ha explicat que va aportar en la seva denúncia proves que aquests documents " havien estat falsejades , per exemple, utilitzant DNI amb números correlatius, duplicant els números d'identificació o establint que van cursar els exàmens d'accés fins a deu anys després d'haver començat els estudis ". En altres casos, ha denunciat que "ni tan sols consten les vies d'accés" .

Per això, Covite es va acollir en la denúncia a l'article 393 del Codi Penal per acusar-los d'un delicte de "ús continuat de documentació falsa". De la mateixa manera, l'associació va alertar que "molts dels denunciats han utilitzat aquests documents per beneficiar-se de la derogació de la Doctrina Parot i ser excarcerats" .

En la denúncia s'afegeix que "els beneficis penitenciaris per redempcions per estudis han pogut suposar per als presos d'ETA descomptes propers a la meitat de la condemna" .

Entre els denunciats per Covite estan José Ignacio Gaztañaga Bidaurreta, l'ara dirigent de Sortu Joxean Agirre Agirre, qui suposadament va obtenir la carrera de Sociologia malgrat que va realitzar la selectivitat el 2001, més de deu anys després d'iniciar els seus estudis universitaris (1988), Ramón Aldasoro Magunacelaia, Imanol Haranburu Carrera, José Antonio López Ruíz, àlies 'Kubati', Cándido Aspiazu, i Iñaki Arakama Mendia, àlies 'Macario'.

Covite va advertir en la demanda que "l'elevat nombre d'etarres que s'ha acollit a aquesta pràctica fraudulenta posa de manifest que es tracta d'una estratègia orquestrada per la banda terrorista ".