Quantcast

Pedro Sánchez pactaria amb Podem perquè "ha abandonat el populisme"

El candidat del PSOE a la Moncloa, Pedro Sánchez, no ha descartat avui la possibilitat d'arribar a acords postelectorals amb el líder d'Podem, Pablo Iglesias , en considerar que ha "abandonat la retòrica i les mesures populistes "que defensava fa un any i que ha" modulat el seu discurs ".

" El meu compromís ferm és no pactar amb polítiques populistes, però cal reconèixer que Podem durant aquests últims mesos ha modulat el seu discurs i ja no parla de deixar l'euro o impagar el deute públic ", ha justificat Sánchez en un fòrum del diari El Mundo, en què ha fixat que el seu compromís previ a les eleccions és "no pactar amb la dreta".

Pel que fa al candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que ha d'aclarir si va a "donar suport" després del 20-D a Mariano Rajoy oa ell mateix , és a dir, si vol "canvi o resistència al canvi", i ha advertit que l'hi preguntarà "tots els dies de campanya".

No obstant, ha explicat que "intueix" que, si pot triar, Rivera donarà suport a Rajoy , pel que ha defensat que "només amb una victòria del PSOE es pot produir el canvi" polític a Espanya, perquè "si suma Rivera amb Rajoy no hi haurà canvi i seguirà governant Rajoy ".

En la seva intervenció, Sánchez ha posat èmfasi en la seva aposta per la regeneració democràtica i ha revelat una nova protesta que inclourà en el programa electoral, com és la reforma de la Llei de Partits perquè rebin més finançament aquelles formacions que apostin per mesures de democràcia interna, com la celebració de primàries, la limitació de mandats o la paritat en les llistes electorals.

El líder socialista ha explicat que no es tractaria de "penalitzar" al partit que no apliqui mesures de participació i de regeneració, però "sí incentivar al més democràtic".

Ha apuntat que l'objectiu seria que < em> el finançament dels partits "no depengui només dels resultats electorals, sinó també de la seva democràcia interna" .

També ha confirmat que portarà en el seu programa una llei de participació institucional dels agents socials, sindicats i empresaris, per assegurar el seu finançament públic i la seva participació en la definició de les polítiques públiques perquè "no quedi a l'arbitri de cap Govern".

Amb el finalitat d'enfortir el paper del Congrés, ha defensat, a més de limitar l'ús del decret llei, eliminar les "rigideses" del debat parlamentari .

Per a això, es regularien les compareixences urgents del president i els ministres perquè no defugin el debat i que se'ls pugui fer preguntes orals sense notificació prèvia.

En matèria econòmica, Sánchez s'ha reafirmat en que no pujarà l'IRPF per sobre del 45 per cent a les rendes més altes i en què deixarà en mans dels sindicats i empresaris la concreció de les indemnitzacions per acomiadament.

A escoltar-han acudit, entre d'altres, el seu assessor econòmic i exministre Jordi Sevilla, les candidates independents Irene Lozano i Zaida Pedrera, la presidenta del PSOE, Micaela Navarro, i els portaveus al Congrés i al Senat, Antonio Hernando i Óscar López, així com la número dos per Madrid, Meritxell Batet.

En la seva conferència, Sánchez ha exposat a més la tesi que la desafecció dels ciutadans respecte als polítics i les institucions democràtiques no es deriva de la crisi econòmica, sinó de la resposta que ha donat Mariano Rajoy als problemes de corrupció destapats al PP en els últims anys.

"Els problemes li han arribat i avui tenim un president superat" , ha incidit el candidat socialista, que ha apuntat que per recuperar l'estima dels ciutadans "cal fer importants canvis, i el primer i fonamental és canviar al president del Govern".