Quantcast

El Parlament rebutja per segona vegada investir Mas, amb un nou 'no' de la CUP

El Parlament ha rebutjat avui per segona vegada en aquesta setmana investir Artur Mas , que només ha rebut l'aval dels 62 diputats de Junts pel Sí, enfront del 'no' de la resta, encara que la CUP ha deixat oberta la porta a un acord, després d'apreciar un acostament amb l'última oferta del president.

Després que en la primera votació de dimarts passat la CUP frustrés la investidura de Mas de la suma indicat deu vots als de la resta de l'oposició, avui ha tornat a passar el mateix i, encara que ja no necessitava la majoria absoluta sinó que en tenia prou la majoria simple per a ser investit, la seva candidatura ha rebut 73 'nos'.

És la primera vegada des del restabliment de la democràcia que el candidat a la presidència no aconsegueix ser investit en primera ni en segona votació.

De fet, només en tres ocasions el president català havia hagut d'esperar a la segona votació per a poder ser investit: Jordi Pujol el 1980 i el 1995, Artur Mas a 2010.

Al final de la votació, la presidenta del Parlament , Carme Forcadell, ha anunciat que obrirà una nova ronda de consultes parlamentàries abans de formular una nova proposta de candidat a la investidura.

A partir d'aquest moment, el Parlament té temps fins al 10 de gener per celebrar un nou ple que permeti investir el president català, però si finalitzat aquest termini no hagués encara acord Catalunya es veurà abocada automàticament a unes eleccions anticipades al març.

Per intentar convèncer la CUP , Mas ha explicat que ahir va moure fitxa i va plantejar una doble proposta: presidir un govern en el qual delegaria funcions i sotmetre a una qüestió de confiança d'aquí a deu mesos per oferir als 'cuperos' la possibilitat de destituir si consideren que no ha complert les seves promeses.

Mas ha instat a la CUP a "moure" de la seva posició per tancar un acord d'investidura que creu que no hauria de dilatar-se, perquè cada dia que passa va "en contra" del mandat independentista de la majoria parlamentària.

El president del grup parlamentari de la CUP , Antonio Baños , ha justificat "el 'no' tranquil" del seu grup a Mas , tot i que ha valorat el seu últim "moviment", que deixaria més a prop l'acord.

"Ho tenim a l'abast" , ha assegurat Banys , que després ha admès que "hi ha pressa" per tancar un acord, encara que ha advertit que "tots" han de "posar-se les piles" per aconseguir-ho.