Quantcast

AMPLIACIÓ:Baños confirma el 'no' a Mas i a la seva proposta "insuficient" però ofereix "tot el temps" per tancar "un acord sòlid"

ACN Barcelona.-El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha confirmat el 'no' dels independentistes anticapitalistes a la candidatura a president d'Artur Mas en aquesta segona votació del debat d'investidura. I és que la CUP ha «valorat» el «moviment» que suposen les propostes de Mas, però les considera «insuficients». Amb tot, Baños ha insistit diverses vegades que aquesta negativa suposa un intent «d'eixamplar la base social» de l'independentisme. En aquest sentit, ha rebutjat la idea d'anticipar les eleccions per ser «reaccionari», i ha garantit que seguirà negociat «tot el temps» amb JxSí fins a arribar a un «acord sòlid» per una «majoria ferma de 72 diputats». «Serem els darrers d'aixecar-nos de la taula», ha dit.

Antonio Baños ha volgut començar la seva intervenció amb una declaració d'intencions respecte dels dubtes posats sobre la taula per altres partits sobre l'obediència a la suspensió decretada pel TC a la resolució independentista. «Nosaltres no acatem i seguirem per aquest camí», ha dit convençut. Resolta aquesta qüestió, Baños ha entrat directament a desvetllar el dubte sobre si les ofertes d'Artur Mas serien suficients per provocar un canvi en les intencions de la CUP. «El nostre vot està decidit. La CUP vota que no a la candidatura de Mas. Però és un 'no' tranquil. Diem 'no' amb la certesa que el 'sí' important, el de la república, no s'esgota ni s'acaba. És un 'no' fruit de les nostres promeses, algunes electorals. Però no tanca la porta, estimula a anar més lluny. No és un 'no' enrocat, és un 'no' per a arribar a més gent», ha sentenciat Baños. El cupaire ha volgut posar en valor les propostes de Mas, sobretot la de la moció de confiança, però tot i això, les ha considerat «insuficients». «És un moviment, certament. El primer, ho valorem i sempre és interesant en una negociació. Però no dóna resposta a la nostra màxima inquietud, que és ampliar la base social de l'independentisme. No ho resol. És una proposta que no és més que una reelaboració més creativa dels acords de Govern que ja tenien amb ERC. Ni és de consens ni eixampla la base social», ha etzibat, rebutjant així l'oferta de repartiment de pes polític entre el president i les vicepresidències. Antonio Baños també ha tingut moments per defensar la legitimitat de la CUP per mantenir aquest 'no' davant els «atacs» que reben per part d'alguns partidaris del pacte amb JxSí. «No volem caure en paranys que sovint ens posen, ens posem. No existeixen independentistes bons i dolents, ni independentistes facilitadors ni emprenyadors. No caurem en el parany de dividir-nos. L'objectiu és comú i imprescindible. Ho tenim a tocar encara que diem 'no'. Ens falta feina però ho tenim a tocar», ha sentenciat, tot afegint que la CUP «no és immobilista, però no vol moure's a llocs poc sòlids o gens convincents». És per això que Baños ha preferit parlar en positiu i recordar que el seu vot d'aquest debat no acaba amb les negociacions amb JxSí. «Tenen tot el nostre temps per cercar acords sòlids», ha dit. I és que la CUP no vol tancar la porta a les converses. «Nosaltres estem collats a la taula de negociació. Serem els darrers en aixecar-nos de la taula. És la nostra cultura política, de l'assemblea, l'acord i el debat», ha afirmat. Amb tot, ha posat en dubte que JxSí i Mas estiguin «buscant una majoria temporal, feble, de 64 diputats perquè en tenen 62, quan la veritable necessitat del país i del procés és una majoria de 72». «Creiem en aquesta majoria de 72, estable, ferma i que ens permeti sortir amb la república», ha dit, tot rebutjant la idea d'arribar a tornar a convocar eleccions per la impossibilitat d'arribar a un acord d'investidura. «Les eleccions anticipades son reaccionaries, no revolucionàries. No seran mai la nostra opció, mai ho proposarem com a escenari plausible», ha conclòs Baños.