Quantcast

La temible i demolidora mossegada d'una panerola

El detestat insecte, gràcies als seus mandíbules, pot mossegar cinc vegades més fort que un ésser humà , o amb 50 vegades més fort que el seu propi pes corporal.

Encara sort que, segons els investigadors, aquestes petites criatures no sempre mosseguen ferotgement. Només ho fan si necessiten mastegar a través de materials durs, com la fusta. En aquests casos, activen certes fibres musculars de contracció lenta en la seva mandíbula per tal de llançar un impuls de força que és necessària per una tasca repetitiva i d'alta resistència, es va indicar en l'estudi publicat a la revista especialitzada PLOS ONE.

"El nostre és el primer estudi que mesura la força de les mossegades d'insectes comuns, i ens va semblar que la panerola americana, Periplaneta americana, pot generar una força de mossegada al voltant de 50 vegades més gran al seu propi pes corporal ", va dir l'autor principal, Tom Weihmann, del Departament de Zoologia de la Universitat de Cambridge.

"En termes relatius, és aproximadament cinc vegades més forta que la força que un ésser humà pot generar amb les seves mandíbules" , ha destacat.

L'equip va analitzar 300 mossegades fetes per espècimens de paneroles , que van des clavades ràpides i febles a les poderoses, de llarga durada. "Les mossegades més curtes, més febles, van ser generades per fibres musculars relativament ràpides, mentre que les més llargues, més forts, van ser efectuades & # 8203; & # 8203; per les fibres musculars addicionals a les que els pren temps aconseguir la seva màxima força ", va dir Weihmann.

Les boques de les paneroles tenen un parell de mandíbules tipus fulles, alineades horitzontalment, que utilitzen per triturar el menjar, cavar, carregar coses, defensar-se i alimentar les seves cries.