Quantcast

Madrid restringeix a 70Km / h la velocitat en la M-30 per la contaminació per diòxid de carboni

Estem immersos en un pic de pol·lució per diòxid de nitrogen que ja dura tres dies i, per això, l'Ajuntament de Madrid ha reduït per primera vegada la velocitat a les vies d'accés a la capital i en la M-30 a 70 quilòmetres per hora. Els conductors que habitualment utilitzen el seu cotxe per desplaçar-se per la ciutat, si estan atents, hauran observat com els lluminosos que marquen els límits de velocitat en aquestes vies llueixen una nova xifra. Els que no hagin estat atents, pot ser que a hores d'ara ja estan multats.

I és que el protocol d'actuació es va activar a les sis d'aquest matí, després que 11 estacions de les 24 de la xarxa de mesurament superessin ahir el límit de 200 micrograms de NO2 per metre cúbic. Els òxids de nitrogen poden causar en les persones irritació de les vies aèries i aguditzar les crisis asmàtiques.

les lectures dels centres de mesurament han posat en marxa la primera de les mesures que la legislació aprovada per Ana Botella contemplava i que va entrar en vigor l'1 de març : limitació de la velocitat a 70 quilòmetres hora a les vies d'accés a Madrid ia la M-30. del protocol per alta contaminació, amb Ana Botella d'alcaldessa.

Amb tot, cal dir que aquesta normativa mediambiental i les restriccions que comporta s'enduriran en breu ja que li nou govern municipal de Manuela Carmena pretén aprovar la seva reforma en el ple del 25 de novembre. Així, si la nova norma ja estigués en marxa, també estaria prohibit d'aparcar a la zona de parquímetres als no residents .

El nou protocol manté els dos nivells de preavís i avís que ja contempla l'actual, però rebaixa la proporció de contaminació per activar-los. Ara cal que per arribar a l'escenari 1 existeixin dos dies de preavís, amb superació de 200 micrograms en dues estacions properes durant dues hores. Amb la propera reglamentació n'hi haurà prou que dues estacions -independentment d'on estiguin situades-superin durant dues hores consecutives 180 micrograms de NO2.

Però, què està passant? Pel que sembla, tot és conseqüència de l'anticicló instal·lat a Espanya. Les altes temperatures, la radiació solar i les emissions dels cotxes de gasoil formen un còctel que provoca la pujada dels nivells de NO2. A les 20.00 d'ahir, 11 de les 24 estacions de mesurament havien superat els 200 micrograms per metre cúbic de NO2. Una d'elles, la de Ramón i Cajal, va arribar als 424, i la mitjana de totes elles es va situar en 187 , segons explica El País. Les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunten que les condicions meteorològiques no patiran variacions significatives fins al proper dia 17, circumstància que fa preveure que els alts índexs de pol·lució persistiran.