Quantcast

El fiscal mana als Mossos perseguir els actes de sedició que es produeixin

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat ja als Mossos, Policia i Guàrdia Civil que comuniquin «qualsevol fet » que busqui executar la resolució independentista del Parlament. Aquest és el principi. Què vindrà després?

Tal com explica el diari El País, el fiscal en cap de l'Audiència, Javier Zaragoza, va ordenar el passat 5 de novembre per escrit als agents d'ordre públic que comuniquin al jutjat de guàrdia de l'Audiència i al ministeri públic «qualsevol fet» que busqui executar la resolució del Parlament una vegada que sigui suspesa pel Tribunal Constitucional .

Saragossa adverteix en sui escrit citat pel diari que «els actes d'execució d'aquest mandat il·legal» per «qualsevol autoritat o funcionari públic (sigui local, provincial o autonòmic) « podrien constituir » no sol delicte de sedició, sinó també de prevaricació, desobediència, usurpació de funcions o ús indegut de fons públics «.

< p> El fiscal recorda que l'Audiència Nacional és competent per investigar i enjudiciar els delictes contra la Corona, la seva Consort, el seu successor, alts organismes de la Nació i la forma de Govern, sempre que els seus autors no siguin aforats. Dins de la categoria de delictes contra la forma de Govern la Fiscalia inclou «l'execució d'actes constitutius de rebel·lió i sedició quan la finalitat o propòsit dels mateixos sigui canviar il·legalment l'organització territorial de l'Estat i declarar la independència d'una part del territori nacional, en el cas en qüestió de la Comunitat Autònoma de Catalunya «.

La sedició, segons el Codi Penal vigent, consisteix » en l'alçament públic i tumultuari per impedir , per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis, el legítim exercici de les seves funcions a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic (…) o de les resolucions administratives i judicials «. I podrien tenir conseqüències greus: Aquest delicte, en els casos més greus, implica penes de presó de fins a 15 anys .

La rebel·lió, per la seva banda, consisteix en el «alçament violent i públic» per tal de declarar la independència d'una part del territori nacional i es castiga amb penes de 25 a 30 anys de presó. En aquests dos últims casos es sanciona específicament, recorda la fiscalia, no solament la comissió, sinó «la conspiració, la proposició i la provocació» per cometre els delictes.

El fiscal Saragossa ordena als cossos policials estatals i autonòmics que practiquin «de manera immediata» les diligències necessàries per «acreditar els fets delictius» i les «responsabilitats penals exigibles « que puguin produir- si s'incompleix la previsible suspensió del Tribunal Constitucional de la resolució independentista.