Quantcast

Cau el Govern de Passos Coelho, el més breu de la història de Portugal

La esquerra portuguesa ha aprovat avui una moció de rebuig amb la que va fer caure el Govern conservador de Pedro Passos Coelho , convertint-lo en el més breu de la història de la democràcia lusitana.

La moció va ser aprovada per 123 vots a favor i 107 en contra , va anunciar el president de l'Assemblea Nacional, el socialista Eduardo Ferro Rodrigues, al final de la votació amb què es va tancar el debat parlamentari sobre el programa de l'Executiu de centredreta.

Tal com estava previst, la seva caiguda es produeix tot just onze dies després de prendre possessió, gràcies a l'aliança de socialistes amb marxistes i comunistes, que junts compten amb majoria absoluta a la Cambra.

Passos Coelho va guanyar els comicis del passat 4 d'octubre amb prop el 39% dels vots, sis punts més que el segon, el líder socialista António Costa, una victòria tot i així insuficient per revalidar la majoria amb la que va explicar en l'anterior legislatura.

A causa de les característiques del sistema polític portuguès -semipresidencialista, a l'estil del francès-, la Constitució atorga al cap de l'Estat un vast poder a l'hora d'interpretar el resultat de les eleccions i decidir qui ha de formar Govern.

El president, el conservador Aníbal Cavaco Silva , va escollir com a primera opció a Pere Passos Coelho per ser l'aspirant més votat, sabent que corria el risc de ser tombat en la seva primera intervenció al Parlament.

La Carta Magna no obliga que el nou Executiu sotmeti a votació el seu programa -una característica que la majoria de juristes justifica amb l'objectiu d'afavorir l'existència de governs en minoria-, però sí permet l'oposició de presentar una «moció de rebuig» que, de ser aprovada, implica la dimissió del gabinet de ministres, tal com va passar avui.

Des de l'arribada de la democràcia a Portugal , fa més de quatre dècades, aquest recurs només va prosperar una vegada, el 1978, amb l'independent Alfredo Nobre da Costa com a líder del Govern.

En aquestes circumstàncies, el protagonisme recau novament en Cavaco Silva , qui ha de tornar a reunir-se amb tots els partits abans de fer pública la seva decisió.

El president té ara de triar entre encarregar a l'esquerra la formació de Govern, mantenir l'actual en funcions fins a la celebració de noves eleccions -no abans de juny de 2016- o formar un Executiu «d'iniciativa presidencial» amb persones independents.

Mentre a l'interior de l'hemicicle l'oposició enderrocava el Govern, dues manifestacions enfrontades discorrien a les portes del Parlament, un en suport dels conservadors i una altra favorable als grups d'esquerra.

Milers de persones es van ajuntar a la zona, separades per un passadís de seguretat i atentament vigilades per la policia , que va reforçar l'operatiu per evitar incidents.

La protesta convocada per membres dels partits de centre-dreta va dirigir les seves crítiques contra el líder socialista, António Costa, qui es postula com el pròxim primer ministre, i el va acusar d'encapçalar un atac contra els legítims guanyadors de les eleccions.

Al davant, manifestants reunits pel major sindicat del país , la CGTP (d'orientació comunista), van mostrar el seu suport a un acord d'esquerres que posi fi a l'austeritat.