Quantcast

Obama subratlla davant Netanyahu el "deteriorament" de la seguretat a l'Orient Mitjà

Obama va insistir al començament de la reunió en què la seguretat d'Israel és una de les seves " majors prioritats " com a president dels Estats Units.

De fet, Obama va recordar que en aquesta trobada els dos líders preveuen dialogar de la renovació de l'acord bilateral de seguretat pel que els Estats Units atorga a Israel més de 3.000 milions de dòlars d'ajuda a l'any.

El objectiu de Israel és incrementar aquest suma anual fins als 5.000 milions de dòlars, encara que no es preveu que es tanqui la negociació en aquest viatge de Netanyahu a Washington.

Obama va dir també que ell i Netanyahu abordaran avui, a més, l'actual onada de violència entre israelians i palestins pel control de l'Esplanada de les Mesquites, i ha sostingut que el seu Govern condemna, " en els termes més forts ", els atacs contra" ciutadans israelians innocents ".

Així mateix, el mandatari nord-americà va avançar que vol conversar amb Netanyahu de com poder " tornar a un camí cap a la pau ", que garanteixi que es compleixen les" aspiracions palestines legítimes "i, al mateix temps, protegeixi la" seguretat "d'Israel.

Per la seva banda, Netanyahu ha exposat avui davant Obama el seu compromís amb una solució de" dos Estats per a dos pobles "per aconseguir la pau a l'Orient Mitjà.

" Igualment, vull deixar clar que no hem renunciat a la nostra esperança de pau " , va remarcar Netanyahu davant els periodistes.

En vigílies de la seva reelecció com a primer ministre al març passat, Netanyahu va afirmar que no hi hauria un Estat palestí si ell continuava al capdavant del Govern , una mica del que es va retractar dos dies després però que enfadar molt a la Casa Blanca.

Pràcticament des de llavors, Obama és conscient que no hi haurà un acord de pau ni negociacions serioses entre israelians i palestins en els catorze mesos que li queden a la Casa Blanca, que abandonarà el gener de 2017, segons van avançar la setmana passada els seus assessors.

Sobre l'històric acord nuclear amb l'Iran aconseguit al juliol passat, una cosa que abordaran també avui els dos líders, Obama va comentar que "< em> no és un secret "que ell i Netanyahu tenen " desacords "sobre això.

En la seva anterior visita a Washington , Netanyahu va oferir, convidat per l'oposició republicana, un polèmic discurs davant el Congrés dels Estats Units, en què va criticar directament al Govern d'Obama per les negociacions nuclears amb l'Iran.