Quantcast

AMPLIACIÓ:Els alcaldes del 'Pacte de Berà' tallaran l'N-340 a l'Arboç per exigir la gratuïtat de l'AP-7

Els alcaldes del 'Pacte de Berà' han apujat el to i han anunciat que el diumenge 29 de novembre tallaran l'N-340 a l'altura de l'Arboç per exigir la gratuïtat de l'AP-7. Els representants polítics del Tarragonès i Baix Penedès s'han reunit aquest dilluns a Bellvei, on s'han mostrat decebuts per l'immobilisme del Ministeri de Foment resoldre el col·lapse de la carretera nacional al seu pas per les dues comarques. Al mateix temps, han dit que els sembla insuficient la proposta de la Generalitat – bonificar els camions que abandonin l'N-340 i optin per circular per l'AP-7-. Així, els alcaldes han recuperat el seu clam inicial: gratuïtat de l'autopista per a tots els vehicles fins que no es construeixi l'autovia A-7.

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, com a portaveu del 'Pacte de Berà' ha dit que s'han vist obligats a «prendre mesures pel nostre cantó» perquè no han rebut «cap resposta» des que el mes de juliol es van reunir amb el Secretari General d'Infraestructures, Manuel Niño. Així, els alcaldes esperen que el tall de l'N-340 faci despertar el Ministeri de Foment i que l'estat espanyol es pronunciï per oferir alguna solució que descongestioni la carretera.Segons Carnicer, ni el lloc ni la data escollits són casualitat. Els alcaldes han apostat per tallar la carretera a l'Arboç perquè és el primer municipi de la província de Tarragona afectat per l'alt volum de trànsit i perquè l'N-340 en travessa el nucli urbà 'com també passa a La Gornal-. Pel que fa a la data, l'alcalde del Vendrell ha insistit que volen situar la mobilització fora de la campanya del 20-D perquè «la reivindicació ve de molt més enllà de les propostes electorals».Els alcaldes han obert la porta a què el tall de l'Arboç sigui el primer de diverses accions que es podrien anar succeint correlativament al llarg de tots els municipis per on transcorre l'N-340 al Baix Penedès i Tarragonès en direcció al sud. Al mateix temps, Martí Carnicer també ha apuntat que si hi hagués qualsevol gest per part del Ministeri de Foment, els alcaldes estudiarien si mantindrien la mobilització. Amb tot, ha demanat «no especular».Fa menys de dos mesos, la majoria d'alcaldes i representants polítics que s'han reunit aquest dijous també es van trobar amb el Conseller d'Interior, Jordi Jané. Junts van acordar demanar a l'estat espanyol el desviament bonificat dels camions per l'AP-7. Ara, però, els alcaldes han reivindicat el seu reclam fundacional del mes de març 'quan van signar el 'Pacte'-, en què exigien traslladar tots els vehicles a l'autopista de forma gratuïta. Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, ha remarcat que la seva petició no és tracta només de millorar la «connectivitat» de la comarca, sinó també de resoldre la «perillositat» dels veïns dels municipis per on creua la carretera nacional. Per Serramià, que l'N-340 travessi alguns nuclis amb un elevat nivell de trànsit és un fet que «no és propi del segle XXI».Pels signants del 'Pacte de Berà', la gratuïtat de l'autopista és necessària des de Torredembarra fins Vilafranca del Penedès. Apunten que seria una solució «temporal», ja que han recordat que la seva voluntat és poder disposar en un futur de l'autovia A-7 com alternativa a la carretera nacional. Alhora, han insistit que el traçat d'aquesta infraestructura hauria de ser paral·lel a l'autopista, sense «trinxar» el territori.