Quantcast

AMPLIACIÓ:Rajoy obre la via del TC i diu que utilitzarà "tots els mitjans" per garantir que Catalunya no "desconnectarà" d'Espanya

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns des de Béjar, a Salamanca, que ha iniciat els tràmits per a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració del Parlament, que «pretén iniciar un procés il·legal» d'independència, segons ha afirmat. Just abans ha signat la sol·licitud de reunió del Consell d'Estat amb caràcter d'urgència perquè aprovi en 24 hores un informe sobre la declaració. Aquest dimarts es reunirà la comissió de secretaris i subsecretaris per preparar el recurs, que s'aprovarà en consell de ministres el dimecres. El recurs demanarà la «immediata suspensió» d'aquesta iniciativa i de tots els seus possibles efectes. El president espanyol ha assegurat que utilitzarà «tots els mitjans» per aturar el procés i defensar la unitat d'Espanya. «Ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc ni es produirà cap fractura», ha dit. Ha afegit que el recurs demanarà explícitament al TC que comuniqui la suspensió de la declaració a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li recordi que el text «no té cap valor» ni pot tenir «cap conseqüència».

(Als últims dos paràgrafs s'inclouen les referències de Rajoy a Catalunya durant el míting a Béjar, i la comunicació entre Sáenz de Santamaría i Rivera)L'executiu inicia d'aquesta manera el tràmit del recurs d'inconstitucionalitat i amenaça també la presidenta del Parlament amb l'aplicació de les noves atribucions del Tribunal Constitucional per suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves resolucions.»El govern que presideixo no permetrà que això continuï» ha afirmat Rajoy, que ha assegurat que està «decidit a utilitzar tots els mitjans que l'estat de dret ha posat a les seves mans» per «defensar la democràcia». Segons Rajoy, l'executiu espanyol utilitzarà només l'Estat de dret, la llei i la democràcia, però «tot l'Estat de dret, la llei i la democràcia».Aquest és el «primer pas» Rajoy ha advertit que la impugnació al TC és el «primer pas» del seu executiu, en al·lusió a la resta de mecanismes de què disposa. «Defensarem la democràcia a tot espanya i defensarem la sobirania», ha afirmat Rajoy, que ha llançat un missatge de «tranquil·litat» perquè «ni Catalunya es desconnectarà d'enlloc ni es produirà cap fractura». Reunió amb SánchezEn aquest marc ha agraït el suport dels líders polítics «a la democràcia espanyola i a la unitat d'Espanya», i ha assegurat que aquest dimarts es reunirà amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per abordar de nou l'estratègia a seguir a Catalunya. A més, ha assegurat que el seu executiu està informant tots els grups. 155El president espanyol no ha volgut fer referència directa a la possibilitat de l'article 155 de la Constitució, que permet suspendre l'autonomia d'un territori, però a preguntes dels periodistes ha recordar que el recurs d'inconstitucionalitat és la «primera mesura» de què disposa. «M'agradaria no haver de prendre ja cap altra decisió», ha sentenciat.En tot cas ha advertit que «la llei és la llei, i quan s'ataca la llei tots els instruments es poden utilitzar», malgrat que «no haver de fer-ho perquè seria la millor senyal». El president espanyol ha fet aquestes manifestacions a l'Ajuntament de Béjar, a Salamanca, on aquest dilluns ha ofert un míting del PP i ha aprofitat per llançar abans la declaració institucional des de la seu del consistori. CalendariEl calendari que ha establert per Rajoy implica fer reunir d'urgència i de manera extemporània tres institucions de l'Estat 'el consell d'Estat, el consell de ministres i el ple del TC- per garantir que la declaració independentista «no tindrà cap efecte» , en paraules de la vicepresidenta del govern espanyol durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.L'executiu espanyol ja va avançar el passat de divendres que actuaria des del «minut en què s'acabi aquesta votació» i posaria en marxa «tota la maquinària» política i jurídica de què disposa perquè se suspengui i sigui declarada inconstitucional. El consell d'Estat comença a treballar jaD'aquesta manera, un cop aprovada la resolució independentista al Parlament, l'executiu espanyol ha demanat ja que es reuneixi el Consell d'Estat, que ha d'aprovar un informe preceptiu però no vinculant sobre la declaració i que, amb tota probabilitat, defensarà la necessitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat. Començarà a treballar aquesta mateixa tarda i aprovarà l'informe dimarts al matí. Dimarts reunió amb SánchezRajoy es reunirà també dimarts a La Moncloa amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui ha mantingut una conversa aquest dilluns i amb qui ja va tancar files sobre la qüestió catalana a la trobada de la setmana passada que va obrir la ronda de contactes del president espanyol amb els partits unionistes.Dimecres consell de ministresAmb aquest informe del Consell d'Estat sobre la taula, el president espanyol convocarà també d'urgència un consell de ministres extraordinari. Se celebrarà dimecres i s'hi aprovarà la presentació del recurs d'inconstitucionalitat i s'hi afegirà la petició perquè s'activi l'article 161.2 de la Constitució, que estipula que qualsevol acte administratiu impugnat pel govern espanyol queda suspès cautelarment des del moment de la seva admissió a tràmit. TC dimecres a la tarda o dijous al matíUn cop entrat al Registre del Tribunal Constitucional, aquesta institució convocarà també d'urgència un ple extraordinari. Serà dimecres a la tarda o bé dijous al matí. Els 11 magistrats admetran a tràmit el recurs del govern espanyol contra la declaració de sobirania i, per tant, aquesta quedarà automàticament suspesa. Noves atribucions del TCA partir d'aquest punt s'activen ja les noves atribucions del TC que pot sancionar o suspendre qualsevol càrrec públic que incompleixi les seves resolucions. Els magistrats podrien optar per aquesta via des del moment en què el Parlament o el Govern despleguessin qualsevol dels punts d'una resolució suspesa. El mecanisme estableix que primer el TC ha d'enviar un requeriment a qui considera que incompleix les seves resolucions i en una segona fase 'en cas que la resposta no existeixi o no els satisfaci- posar en marxa les possibles sancions.Consell d'EstatEl Consell d'Estat és el màxim òrgan consultiu del govern espanyol i està presidit per l'exministre de Sanitat del primer govern de José María Aznar José Manuel Romay de Beccaría. La Comissió Permanent està formada per vuit membres i presidida per l'exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla.Alguns dels seus membres són el 'pare' de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, l'expresident del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.Un «atac als sentiments dels milions d'espanyols»Pocs minuts després de fer la declaració institucional el president espanyol ha ofert un míting a Béjar on ha assegurat que la declaració independentista és «un atac als sentiments de milions de persones que ens sentim espanyols» i ha insistit que el seu govern defensarà la unitat d'Espanya «amb tots els instruments de la llei» perquè «Espanya és de tots i el que sigui ho decidiran tots els espanyols». Ha llançat un missatge als «catalans que volen seguir essent catalans, espanyols i europeus». «Que sàpiguen que compten amb nosaltres», ha dit, perquè «tenen darrere a milions i milions de compatriotes que no els obliden i que estan amb ells».Sáenz de Santamaría parla amb RiveraLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha parlat aquest dilluns amb el líder de C's, Albert Rivera, amb qui la setmana passada Rajoy ja es va reunir a La Moncloa. De moment el govern espanyol no ha concretat si es preveu una altra reunió amb Rivera, com sí que farà demà dimarts amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez.