Quantcast

El Papa, sobre la filtració de documents: "És un acte deplorable"

El papa Francisco està determinat a contrarestar els mals de la Cúria i així ho va tornar a demostrar avui, quan va voler expressar personalment que el recent cas del robatori de documents reservats de la Santa Seu no l'apartarà de les reformes que vol realitzar.

Francesc no ha volgut expressar-se amb un comunicat o una declaració de la seva portaveu i ha preferit que tothom, però sobre tots els fidels, poguessin conèixer avui la seva opinió respecte a l'últim escàndol dins dels murs vaticans, durant el seu missatge després del rés del Àngelus .

" Sé que molts de vosaltres esteu torbats per les notícies que han circulat en aquests últims dies a propòsit de documents reservats de la Santa Seu que han estat sostrets i publicats i vull dir, primer de tot, que robar aquests documents és un delicte. És un acte deplorable i que no ajuda ", va dir el papa tret a la Plaça de Sant Pere des de la finestra del palau pontifici.

Es referia a l'anomenat cas " Vatileaks2 " (en referència a l'anterior pel que el Vaticà va condemnar al majordom de Benet XVI, Paolo Gabiele), pel qual van ser detinguts el passat cap de setmana el sacerdot espanyol Lucio Àngel Vallejo Balda i la italiana Francesca Chaouqui.

L'espanyol, de 54 anys, va ser secretari de la ja dissolta Comissió investigadora dels organismes econòmics i administratius de la Santa Seu (COSEA), que el papa va crear per investigar l'estat de les finances, i diversos documents produïts per aquest organisme apareixen en aquests llibres, on s i denuncia el malbaratament i la mala gestió dels comptes de la Santa Seu.

Per això Francisco recordar en el seu missatge que el ell mateix havia " demanat fer aquest estudi "(sobre les finances vaticanes) i que tant ell com els seus col·laboradors" ja coneixien bé "tots aquests documents.

Ha assegurat que" < strong> ja s'han pres mesures que estan donant els seus fruits ".

Però, sobretot, Francisco va voler amb aquest missatge reiterar que res ni ningú li apartaran de seva intenció de continuar les reformes en la Cúria.

" Vull dir-nos que aquest trist fet no em desvia certament del treball de reformes que estem realitzant juntament amb els meus col·laboradors i amb el suport de tots vosaltres ", ha afegit Jorge Bergoglio.

I va enviar un missatge:" L'Església es renova amb la pregària i amb la santedat quotidiana de cada batejat ".

El papa més titlla de " delicte "la sostracció de documents, que han aparegut en dos llibres que es van publicar dijous:" Via Crucis "de Gianluigi Nuzzi i "Avarizia" d'Emiliano Fittipaldi, que podrien tenir penes de fins a vuit anys de presó.

Vallejo Balda, de moment, es troba en detenció preventiva a l'edifici de la Gendarmeria vaticana.

L'ex relacions públiques, que va ser membre del COSEA, va ser posada en llibertat ia disposició de la magistratura.

Tots dos estan a l'espera que s'acabin les investigacions preliminars i es formulen els càrrecs.

Si avui el missatge va ser per als anomenats " corbs ", com s'ha definit als que s'han filtrat documents, el Divendres passat la denúncia va ser contra els sacerdots i bisbes " aferrats als diners ", els "arribistes, que perjudiquen l'Església.

Francisco criticava en l'homilia de la seva missa matutina que oficia cada dia a Santa Marta a qui aconseguia " un estatus i vivia còmodament sense honestedat, com aquests fariseus de què parla Jesús ". < / p>

Alguns dies abans havia concedit una entrevista al diari holandès "Straatnieuws" del col·lectiu dels sense sostre i en què afirmava que els eclesiàstics " no poden viure com faraons" .

En els llibres amb documents secrets de la Santa Seu i en els quals es dóna compte d'irregularitats financeres al Vaticà també ocupa un gran espai als excessos de despesa comesos en alguns casos per cardenals .

En concret s'ofereixen dades dels apartaments de què disposen alguns d'ells, com l'àtic on viu exsecretari d'Estat Tarcisio Bertone o com cardenals i altres membres de la Cúria viuen en apartaments que superen els 200 metres quadrats.