Quantcast

El Parlament solemnitza demà la ruptura amb Espanya amb Mas encara en el ràfec

El ple extraordinari per votar la resolució independentista començarà a les 10.00 hores, c on el debat d'aquest text i d'una altra proposta de resolució de Catalunya Sí que és Pot, que demana 1 pla de rescat ciutadà i l'inici d'un procés constituent.

Els 62 diputats de JxS i els 10 de la CUP garanteixen l'aprovació de la declaració d'inici del procés independentista, que el Govern de Mariano Rajoy ja s'ha compromès a recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC).

Rajoy preveu impugnar la resolució dimarts , després d'escoltar el parer del Consell d'Estat, que es reuniria a primera hora del matí per emetre el seu preceptiu informe i, un cop complert aquest tràmit, ho faria el Consell de Ministres per autoritzar el recurs davant el TC.

El Govern demanarà al TC la suspensió cautelar de la resolució en aplicació de l'article 161.2 de la Carta Magna, que estableix la suspensió automàtica durant un termini de cinc mesos d'una norma autonòmica quan la impugni l'Executiu central.

Segons els càlculs amb els quals treballa l'Executiu, el TC podria reunir-se dimecres 11, admetre a tràmit el recurs de l'Executiu i deixar en suspens la iniciativa independentista.

MAS, PRESIDENT?

Demà a les 17.00 hores, després de votar les resolucions al migdia, arrencarà el debat d'investidura amb la intervenció d'Artur Mas, el candidat de JxS a la reelecció com a president de la Generalitat, q ue presentarà el seu programa de govern.

Un cop acabat el discurs, la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, ha de suspendre la sessió, que es reprendrà a les 10.00 hores del dia següent, amb la intervenció dels diferents líders parlamentaris, als quals Mas podrà replicar individualment o en una resposta conjunta.

Ja a la tarda, es procedirà a la primera votació, en què Mas necessitaria la majoria absoluta de la cambra per ser investit , cosa que no li poden garantir els 62 vots de JxS.

En cas de perdre aquesta primera votació , Mas disposaria d'una segona oportunitat al cap de dos dies, dijous, amb una segona votació en què tindria prou la majoria simple, el que implica que podria ser investit amb el suport de JxS, més dos diputats de la CUP i l'abstenció de la resta del grup de l'esquerra independentista i anticapitalista.

En les últimes setmanes, JxS ha mantingut converses amb la CUP per buscar fórmules de consens que permetin la investidura de Mas, encara que per ara el grup de l'esquerra antisistema es continua negant a prestar-li el suport d'almenys dos dels seus diputats.

Si tampoc en la segona votació aconsegueix ser investit el nou president català, cosa que no ha passat mai, Forcadell haurà de obrir de nou consultes per proposar candidat.

Es s'obriria un termini de dos mesos per celebrar més debats d'investidura i, si el 10 de gener no hagués estat possible obtenir la majoria necessària per nomenar el nou president, l'Estatut preveu la c onvocatoria automàtica d'eleccions anticipades , que se celebrarien a març .