Quantcast

Crisi dels refugiats: La UE busca la fórmula per accelerar l'asil

Els Vint s'han compromès a acollir en els pròxims dos anys a 160.000 refugiats procedents principalment dels centres de recepció de Grècia i Itàlia, però de moment només 135 persones han estat traslladades des d'aquests països fins a Finlàndia, França, Suècia i Luxemburg.

Aquesta proporció queda lluny de les gairebé 6.700 persones que haurien de ser reubicades de mitjana al mes durant dos anys per poder complir l'objectiu.

Fins ara només 14 Estats membres han dit estar preparats per començar a rebre immediatament refugiats, i han ofert un total de 3.546 places ja disponibles, molt per sota de les 160.000 que es necessiten.

Espanya ha estat un d'aquests països, tot i que ha limitat a 50 el nombre de persones que podria acollir en un primer trasllat, del total de 9.323 que s'ha compromès a rebre en dos anys.

La Comissió Europea (CE) espera que aquest primer enviament de persones a Espanya es produeixi a principis de la setmana que ve , han confirmat a Efe fonts comunitàries.

Brussel·les ha insistit que els altres països comuniquin el més aviat possible quantes places tenen ja disponibles, alhora que ha recalcat la necessitat de que els centres d'identificació i presa d'empremtes dactilars de Grècia a Itàlia funcionin perquè el procés de reubicació pugui enlairar-se per complet.

La presidència luxemburguesa de torn de la UE vol aconseguir matí que les delegacions nacionals es comprometin a comunicar a molt tard a mitjans de novembre la seva capacitat immediata d'acollida de refugiats, han indicat a Efe altres fonts europees.

Els ministres també discutiran demà què fer amb els immigrants que no volen ser identificats a la seva arribada a territori comunitari per por que els traslladin a un país de la UE al qual no volen anar, un dels principals problemes que diuen trobar els Estats membres d'entrada.

< p> " Sense registre, no hi ha drets ", va recalcar el president del CE, Jean-Claude Juncker, la setmana passada davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg.

La realitat és més complicada que això, reconeixen fonts comunitàries.

DRETS DELS REFUGIATS

D'una banda, els Estats membres sí que tenen l'obligació de respectar alguns drets bàsics dels refugiats, com l'anomenat " principi de no devolució " que impedeix tornar a una persona a un país on la seva vida o la seva llibertat perillin, encara que és cert que els demandants no poden triar, per exemple, el seu país de destinació.

D'altra, no es pot tractar de la mateixa manera a un potencial refugiat que a un immigrant irregular que no compleixi els requisits per a rebre protecció internacional, de manera que insistir en la identificació és clau per distingir-los.

Mentre la seva situació s'aclareix, cal decidir com procedir a la pràctica, intentar accelerar el procés i recórrer a la < strong> detenció només com a últim recurs i durant un període màxim de 18 mesos per a tots dos casos, segons preveu la normativa comunitària.

En aquest context, els països exploraran també l'opció de crear centres de processament de demandes d'asil en països de la ruta dels Balcans, que malgrat no ser punts d'entrada a la UE, en la pràctica suporten una creixent pressió de refugiats.

Precisament en relació als països de la ruta dels Balcans, la trobada de demà donarà l'oportunitat de " traduir a 28 " les decisions adoptades en la minicimera del passat 25 d'octubre, i d'analitzar si convé desplegar equips d'intervenció ràpida en frontera en algun dels punts més pressionats.

Els Estats membres també dedicaran part de la reunió a identificar noves fonts de finançament davant la crisi de refugiats, ja que dels 2.800 milions d'euros que van prometre aportar, de moment només s'han concretat 520 milions.

Els ministres tenen previst aprovar un text de conclusions que se centrarà en el que a més de l'acceleració del procés de reubicació es farà també referència al reforç de les fronteres exteriors de la UE, la lluita contra les xarxes de tràfic de persones i la política de retorn.

La cita es produeix just abans de la cimera de líders de la UE i de l'Àfrica, que tindrà lloc a Valletta els dimecres i dijous, seguida d'una cimera informal dels Vint.