Quantcast

Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest diumenge en nou rescats al medi natural

Jornada d'intensa activitat pels Bombers que han hagut de treballar aquest diumenge i fins el moment en nou rescats. Concretament, a Rajadell, al Bruc, Ulldecona, Àger, Ribes de Freser i Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. Es dóna el cas que en aquesta darrera localitat s'han hagut de fer dos serveis al Congost de Mont-Rebei. Poc abans de les onze del matí, un home de 38 anys ha resultat ferit en caure-li un roc al peu i a la cama i ha estat traslladat en helicòpter a l'Hospital de Tremp. Menys de cinc hores després, cap a dos quarts de quatre de la tarda, una dona ha rebut l'impacte d'un roc al cap mentre practicava escalada i ha quedat penjada a mitja paret a 80 metres d'altura.

Les tasques de rescat són especialment complicades, no només per l'altura on es troba l'escaladora sinó perquè, amb l'arribada de l'ocàs, no pot treballar l'helicòpter. S'ha hagut d'assegurar la instal·lació perquè els efectius de rescat puguin arribar a la dona i, des d'allà, desplaçar-la fins al cim de la paret. Posteriorment s'ha de fer via avall per una vessant de camins complicats -a peu o en camilla, depenent de com estigui la víctima-, fins a un punt accessible perquè pugui ser traslladada en ambulància.Rescats arreu del territoriEntre les altres actuacions de la jornada al matí, a tres quarts de del matí els Bombers de la Generalitat han estat alertats que un ciclista s'havia accidentat a la zona de la carena del Servitge, al terme municipal de Rajadell, a la comarca del Bages, en una zona de difícil accés per a l'ambulància. Fins allà s'han desplaçat l'helicòpter amb efectius dels GRAE (Grup d'Actuacions Especials) i del GEM (Grup d'Emergències Mèdiques) i tres dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, a més d'una ambulància del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques).El ferit és un home de 61 anys que ha estat evacuat amb l'helicòpter a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, amb un traumatisme cranial i possible fractura del nas. Al Bruc, a l'Anoia s'ha hagut de rescatar un escalador que feia la via Sol Solet a la canal de l'Oca. L'alerta s'ha rebut a les 11.56 hores i s'ha activat un dispositiu format per l'helicòpter de rescat amb efectius dels GRAE i del GEM amb el suport d'una dotació terrestre. El ferit, un home de 36 anys, que ha quedat assegurat tot i despenjar-se de la via, ha estat rescatat i evacuat fins a Can Jorba, on s'ha fet el trasllat amb l'helicòpter del SEM, que l'ha portat fins a l'hospital de Bellvitge en estat menys greu. D'altra banda, hi hagut un excursionista ferit a una via ferrada d'Ulldecona (Montsià). A les 13.49 hores, els Bombers han rebut l'avís que un home havia resultat ferit al turmell mentre feia la via ferrada de la Torreta del Montsià, en una zona de difícil accés. Fins al lloc s'hi ha desplaçat l'helicòpter de rescat amb efectius dels GRAE i del GEM amb el suport de dues dotacions terrestres. El ferit és un home de 27 anys que ha estat traslladat amb una ambulància del SEM a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, en estat menys greu. Un altre rescat d'aquest diumenge és el d'una menor de 12 anys que ha resultat ferida al turmell mentre feia la ruta del Coll del Verdet, al Pedraforca, al terme municipal de Saldes. Després de l'avís, que s'ha rebut a les 14.03 hores, s'ha activat una dotació terrestre i l'helicòpter amb efectius dels GRAE dels Bombers en tractar-se d'una zona de difícil accés. La menor ha estat evacuada fins al camp de futbol de Saldes on l'esperava una ambulància del SEM que l'ha traslladada fins a l'hospital Sant Bernabé de Berga, en estat menys greu. Només cinc minuts després d'aquest avís s'ha rebut un altre des de Corçà, al terme d'Àger (Noguera. Una altra excursionista ha resultat ferida també en una zona de difícil accés, al congost de Mont-Rebei. Es tracta d'una dona de 34 anys que estava seguint un GR, al vessant sud del Montsec, a un quilòmetre, aproximadament, del refugi Mas de Carlets. Fins al lloc s'hi ha desplaçat l'helicòpter de rescat amb efectius dels GRAE i tres dotacions terrestres dels Bombers. La ferida ha estat evacuada fins a Corçà per fer el trànsfert amb una ambulància del SEM que l'ha traslladada a l'hospital del Pallars amb una possible fractura al braç. A Campdevànol s'ha rescatat un home de 31 anys que ha patit un luxació a l'espatlla mentre practicava barranquisme al barranc del torrent de la Corba, a Bruguera. L'avís ha estat a les 14.23 i ha estat traslladat fins a l'helisuperfície de Campdevànol des d'on una ambulància del SEM l'ha traslladat fins a l'hospital de la localitat. A més, s'ha dut a terme un rescat de dos escaladors a qui se'ls ha enredat les cordes a Coll de Nargó (Alt Urgell). Una dotació dels Pompiers d'Aran, amb efectius dels GRAE, s'ha desplaçat amb una dotació terrestre a la zona per rescatar-los. Pel que sembla se'ls han enredat les cordes mentre feien el descens, a la tercera reunió de la via Esperó Xelo-Bam. No estan ferits però portaven més d'una hora penjats abans de donar l'avís a les 17.38 hores d'aquesta tarda.Finalment, poc després de dos quarts de quatre de la tarda els Bombers eren alertats que dues dones que feien el cim de Montsaliente (Espot, Pallars Sobirà) s'havien desorientat i havien quedat atrapades a una zona força nevada i no podien avançar. L'helicòpter, amb efectius dels GRAE, les ha localitzat a les 17.18 hores i les han traslladat en perfecte estat fins el pàrquing de l'estany de Sant Maurici.