Quantcast

El Govern recorrerà al TC la moció secessionista si s'aprova al Parlament

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit avui que l'Executiu recorrerà al TC la moció secessionista si dilluns s'aprova al Parlament i "en aquest mateix minut" demanarà la seva suspensió , de manera que ningú podrà executar cap actuació en compliment d'aquesta iniciativa.

Sáenz de Santamaría, en roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, ha deixat clar que si el TC accepta el recurs i suspèn la moció, ni la Generalitat ni cap institució pública poden realitzar cap actuació contrària a la suspensió.

I que, si la realitzen, el Govern o els que puguin impugnar aquesta actuació , podran dur a terme les decisions que estimin oportunes "amb proporcionalitat i prudència".

Segons la seva opinió, la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, és tant jurídica com políticament la primera persona que "sense cap mena de dubte" ha de sentir-se al·ludida per l'avís del Tribunal Constitucional que la Cambra autonòmica ha de vetllar pel compliment de la Constitució.

En aquest sentit, ha precisat que el TC recull cosa insòlita en el seu acte d'ahir, que és "una advertència" , en fer notar que el Parlament català té l'obligació de vetllar pel respecte a la Constitució en el debat de la proposta sobiranista.

Si no ho fa, llavors el TC podrà prendre les decisions que consideri oportunes, ha sintetitzat respecte a la decisió de l'Alt Tribunal de permetre que se celebri el ple amb l'argument que " és a la pròpia Cambra autonòmica a la qual correspon vetllar perquè la seva actuació es desenvolupi en el marc de la Constitució ".

En tot cas, i si s'aprova la resolució secessionista en els termes actuals o similars, el Govern recorrerà al TC de manera immediata, previ informe del Consell d'Estat, instarà la suspensió de la moció i ningú podrà "executar cap actuació en compliment d'aquesta declaració", ha confirmat Sáenz de Santamaría.

< strong> "La immediatesa del Govern serà absoluta" , ha promès. "I que ningú tingui cap dubte que aquesta declaració no produirà cap dels seus efectes", ha dit.

Ha indicat que Espanya és un Estat de dret i una democràcia consolidada i per tant no permetrà que "qualsevol ciutadà i menys un govern se salti la llei".

"A Espanya funciona l'Estat de dret, els seus mecanismes funcionen i hi ha un Govern disposat a usar-lo", ha dit , abans d'insistir: "Aquest Govern farà servir tots els instruments siguin necessaris perquè es vetlli pel compliment de la llei, la unitat d'Espanya, la sobirania i la igualtat dels espanyols".

La vicepresidenta ha destacat que el Govern se sent "acompanyat" per un conjunt de forces polítiques, partits nacionals i institucions socials que donen suport a la estratègia del compliment de la llei i el respecte a la legalitat i la unitat.

"Cada actuació que pretenguin dur a terme al marge de la Constitució i les lleis tindrà una resposta per part del Govern i de l'Estat , perquè aquest tema és un assumpte d'Estat ", ha afegit.

També ha explicat que si finalment el TC la declara nul·la, serà "com si no hagués existit", tal com va passar amb la declaració sobiranista aprovada pel Parlament català el gener del 2013, i no podrà desplegar cap dels seus efectes.

Si alguna institució intentés portar-los a terme -ha alertat la vicepresidenta- existeixen mecanismes "variats i amplis" , l'aplicació dependrà de com i quan es produeixi l'incompliment del TC i atenent sempre a criteris de "determinació, fermesa, prudència i proporcionalitat".

Després de ser preguntada per si entre aquests mecanismes es troben els previstos en la Llei d'Estabilitat Pressupostària, Sáenz de Santamaría ha aclarit que són "qüestions diferents ".

Una cosa és la situació financera d'una comunitat i les mesures que preveu la pròpia llei per garantir l'estabilitat pressupostària i una altra l'incompliment de les decisions dels tribunals.

Respecte a la decisió del TC d'admetre a tràmit els recursos d'empara de Ciutadans, PSC i PPC, però sense impedir el ple, la vicepresidenta ha considerat que l'alt tribunal ha actuat d'acord amb dret i als seus propis precedents.