Quantcast

Eleccions 20-D: Ciutadans assenta el seu creixement en les classes mitjanes formades i urbanes

La formació de Rivera és la primera força emergent gràcies al suport de les classes mitjanes i el CIS ja creu que guanya vots, fins i tot, del partit de Pablo Iglesias, aconseguint superar Podem com a primera força entre els partits emergents a les preferència dels votants. Com ha passat? El partit de Rivera ho ha aconseguit robant a d'Esglésies sobretot votants que viuen a les grans ciutats i tenen estudis superiors que fins fa poc temps semblava més procliu a votar el partit d'Iglesias.

Segons el CIS, els ciutadans de classe mitjana, els majors de 35 anys i els treballadors assalariats i professionals més qualificats, aposten per un canvi liderat per Ciutadans. Mentrestant, els partits clàssics que encarnen el bipartidisme i que van capitalitzar la matyor'ñai del poder institucional a Espanya des dels anys 80, PP i PSOE, segueixen sumant més del 50% dels vots així és que el final de la seva supremacia no sembla tan a prop: un sumarien el 54% dels sufragis .

Per comparar de manera lògica, la intenció de vot dels populars (29,1%) duplica la de Ciutadans (14,7%), i el mateix, fins i tot amb més comoditat, li passa al PSOE (25,3%) respecte de Podem (10,8%). L'enquesta del CIS, realitzada entre l'1 i el 12 d'octubre, tot just uns dies després de les eleccions catalanes, mostra com els majoritaris amb prou feines es mouen -tampoc IU-, mentre que l'oscil·lació de la intenció de vot se centra en els partits nous .

Així, Ciutadans es consolida com a tercera opció superant en quatre punts i per primera vegada a la formació estatge. Sembla que Podem no sedueix tant entre els sectors més dinàmics i formats de la societat. Precisament, aquest segment de la població és, segons tots els estudis, el que anticipa les tendències de canvi i comportament. Els universitaris veuen a Ciutadans com el seu partit favorit (19,9%), desplaçant Podem del primer al tercer lloc (13,3%) . . Així mateix, aquells que tenen un títol de FP o el de Secundària també prefereixen a Ciutadans davant Podem.

A més, com apunta en la seva anàlisi al diari El Mundo, els habitants de les grans ciutats han passat en 12 mesos d'elegir Podem com la seva opció preferida a arraconar a la quarta. Ara agrada més Ciutadans: 14,4% enfront del 11,6% del partit Morad o.

D'altra banda, el 'sorpasso' és igualment important quan es divideixen els votants pel seu estatus econòmic o la seva professió. Podem es desploma literalment entre la classe alta i les classes mitjanes . Ara s'alineen amb Ciutadans. Per exemple, entre els que han canviat l'orientació del seu vot estan, d'una banda, els més benestants -que aposten per Rivera davant els altres tres grans partits- i els 'assalariats no manuals' -un dels sectors amb més pes- , que estan abandonant majoritàriament Podem.