Quantcast

Espanya és el setè estat de la UE amb la major bretxa salarial entre homes i dones

Espanya és el setè estat de la Unió Europea amb la bretxa salarial entre homes i dones més elevada, segons dades de la Comissió Europea fetes públiques en motiu del Dia Europeu per a la Igualtat Salarial. Una dona que treballi a l'Estat cobra de mitjana un 19,3% menys que un home, una situació que és només pitjor a Estònia (29,9%), Àustria (23%), República Txeca (22,1%), Alemanya (21,6%), Eslovàquia (19,8%) i el Regne Unit (19,7%). La mitjana de la bretxa salarial al conjunt de la UE dels 28 és del 16,3%, amb les millors dades registrades a Eslovènia, on la diferència és del 3,2%; Malta, on és del 5,1%; i Polònia, amb un 6,4% de bretxa salarial.

L'eurocomissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Vera Jourová, ha lamentat que les dones 'continuïn treballant gairebé dos mesos gratis cada any, perquè la diferència entre l'hora pagada de mitjana a les dones és un 16% inferior a la dels homes'. 'La igualtat entre homes i dones és un dels valors fonamentals de la UE, i aquest dia ens recorda que no és una de les seves realitats fonamentals', ha destacat. Les dades publicades per Brussel·les en motiu del Dia Europeu per a la Igualtat Salarial també recorden que les dones són una minoria en les posicions de major responsabilitat a les empreses, amb només un 4% de presidentes de grans companyies. L'estudi remarca que, a més, les dones encara dediquen molt més temps que els seus companys a les tasques de la llar. En concret, un home que treballa dedica de mitjana unes 9 hores a la setmana a cuidar de la llar, mentre que una dona que treballa en dedica 26, el que suposa una mitjana de quatre hores diàries que s'han de sumar al seu horari professional habitual. Això acaba impactant a la feina, amb 1 de cada 3 dones demanant jornada reduïda, en comparació amb només 1 de cada 10 homes.