Quantcast

Comiat als militars morts: "Viure i morir per Espanya"

El vicari general castrense de l'Exèrcit de l'aire ha tingut paraules d'agraïment per a Johander Ojeda, José Morales Rodríguez i Saül López Quesada, qui, ha dit, "patir" i "van oferir la seva joventut" i "la seva vida" per "la pau" .

"Què dir-vos a vosaltres, pares, amics, companys …? El senyor ha volgut que estiguem avui aquí i amb molt de dolor ens preguntem per què ", ha dit, i alhora ha emfatitzat que " per a Déu la vida no acaba sinó que esdevé " .

En l'hangar de l'802 del SAR, que estava completament abarrotat, hi havia, entre altres autoritats, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, el president canari, Fernando Clavijo, la delegada del Govern a Canàries, Maria del Carmen Hernández Bento, i la presidenta del Parlament de Canàries, Carolina Darias.

El ministre Morenés va imposar als tres militars la Creu del Mèrit Aeronàutic amb distintiu groc a títol pòstum. "rendeixin homenatge als que van donar la seva vida per Espanya" , va ressonar en l'hangar tot seguit, continuat per una marxa militar i culminant amb l'himne espanyol i els tres fèretres a coll dels companys d'esquadró per abandonar el lloc.

La tarda d'aquest diumenge, el Govern ha aprovat també un Reial decret pel qual declara aquest dilluns jornada de dol oficial per la mort dels tres militars i que serà publicat al BOE aquest mateix dia 2.

Cal recordar com es va produir l'accident. Durant la tarda del passat 22 d'octubre, un helicòpter AS 332 'Super Puma' del 802 esquadró de l'Exèrcit de l'Aire va caure al mar a les proximitats de Gran Canària quan tornava a la Base Aèria de Gando després de realitzar uns exercicis de cooperació conjunta amb el Senegal en el marc de l'anomenada Operació Seguretat Cooperativa.

A la nit d'aquest mateix dia, Defensa va informar que els tres ocupants de l'aparell havien estat localitzats amb vida i que un pesquer els havia rescatat, encara que l'endemà explicava que no havien pogut contactar oficialment amb ells.

L'absència de confirmació del parador dels tres tripulants durant els dies següents va fer que el Ministeri no descartés cap hipòtesi sobre el que ha passat, arribant-se a remenar fins i tot la possibilitat que haguessin estat segrestats .

Mentrestant, es va continuar amb el dispositiu de recerca en el qual van participar diferents vaixells, avions i helicòpters de l'Exèrcit, a més de comptar amb la col·laboració d'aparells del Govern del Marroc.

Dimecres, 28 d'octubre, es va localitzar la cabina de l'helicòpter en què viatjaven els militars encara que no es va poder confirmar que els cossos dels tripulants hi fossin fins al dia següent.