Quantcast

La Plataforma del Sénia denuncia per infracció mediambiental l'Estat, Enagás i Escal UGS davant la CE

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha presentat una reclamació davant la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea per denunciar l'Estat, Enagás i la concessionària del Castor, ESCAL UGS, per infracció de directives mediambientals. La denúncia s'ha presentat després que el Tribunal Suprem ratifiqués la sentència que desestima els recursos de cassació interposats i que avala que el gasoducte que connectava la planta terrestre del projecte Castor amb la xarxa general requeria el preceptiu estudi d'impacte ambiental. La resolució ja havia estat decretada per l'audiència Nacional l'any 2013 que considerava el gasoducte un element indissociable del projecte d'emmagatzematge.

En un comunicat emès aquest dilluns, la Plataforma del Sénia explica que la reclamació a la Comissió Europa s'ha presentat arran de la sentència del Tribunal Suprem que desestima els recursos de l'administració general de l'Estat, Enagás i ESCAL UGS i que anul·la la resolució de la secretaria d'Estat del Canvi Climàtic, del novembre de 2009, per la qual s'acordava no sotmetre a avaluació d'impacte ambiental el projecte de connexió del sistema gasista amb l'emmagatzematge subterrani del Castor. Es confirma així la primera sentència de l'any 2013 de l'Audiència Nacional que ja argumentava que el tram del gasoducte es devia d'haver sotmès a un estudi d'impacte ambiental per ser «un element indissociable de l'emmagatzematge». La plataforma ja havia advertit d'aquesta estratègia de «fraccionament descarat de les instal·lacions» que pretenia evitar tràmits molestos a l'empresa concessionària i «accelerar tota la paperassa administrativa». Satisfets per «la bona notícia» que representa aquesta sentència a favor dels arguments de l'empresa particular Rio Cenia que va presentar aquest recurs, han anunciat la presentació d'aquesta nova reclamació davant les institucions europees perquè consideren que «s'ha comès un greu impacte ambiental sense responsabilitats ni conseqüències per a ningú», a excepció dels ciutadans.