Quantcast

L'UNESCO denuncia l'assassinat de 700 periodistes en l'última dècada

Un total de 700 periodistes han mort assassinats des de l'any 2006, segons afirma un informe de la UNESCO presentat a París aquest dilluns, Dia Mundial contra la Impunitat dels Crims contra els Periodistes. Això suposa que, de mitjana, cada cinc dies un periodista mor per exercir la seva feina. L'informe, que també s'ha presentat a Londres i Nova York, assegura que en el 90% dels casos els responsables han quedat impunes. 'Insto els estats a que prenguin les mesures corresponents per assegurar que es portin a terme les investigacions i els judicis relacionats amb crims contra periodistes', ha assegurat la directora general de la UNESCO Irina Bokova. L'entitat també denuncia que, dels 700 periodistes, un 94% eren locals i només un 6% eren corresponsals estrangers. En el que portem d'any, fins al setembre de 2015, la xifra de periodistes morts ascendeix a 70.

Pel que fa als diferents tipus de mitjans, segons diu l'estudi, els periodistes de premsa escrita van ser els més perjudicats, amb el 40% de les víctimes entre el 2006 i el 2014. Els segueixen els periodistes de televisió amb un 28%, mentre que els de ràdio van representar un 21% de les víctimes. Els periodistes de mitjans exclusivament digitals i multi plataforma van ser el 6% i 5% dels morts. Tot això suposa que el 89% de les víctimes procedien de mitjans convencionals.Més concretament, entre el 2013 i 2014, la directora general de la UNESCO ha condemnat l'assassinat d'un total de 178 periodistes. D'aquests, un 92% van ser homes.La regió on més periodistes van morir entre 2013 i 2014 va ser la dels països àrabs, amb un total de 64, el 36% del total, i que converteix la zona en la pitjor per exercir el periodisme. El segon lloc l'ocupa Llatinoamèrica i el Carib que van acumular 51 morts. La segueixen Àsia i el Pacífic amb 30, l'Àfrica amb 23, i tanca la llista el centre i l'est d'Europa amb 10 morts. L'estudi assegura que no va haver cap mort de cap professional de la informació ni a l'Europa occidental ni a Nord-Amèrica. 'La impunitat gairebé total per als autors de crims contra periodistes va contra tot el que representem, els nostres valors compartits i els nostres objectius comuns', ha avisat la directora General de la UNESCO, Irina Bokova, la qual ha afegit que cal frenar aquest crims mitjançant 'lleis, mecanismes de protecció i nous recursos'. Per altra banda, la periodista Christiane Amanpour i ambaixadora de la UNESCO per a la llibertat d'expressió ha assegurat en un acte a París que cal buscar els responsables. 'Quan es fereixen, torturen, empresonen, o eliminen periodistes d'una manera o altra, hem d'assegurar-nos que els responsables retin comptes', ha destacat.