Quantcast

Cremen vuit autobusos a Biscaia en un sabotatge de "suport" a presos d'ETA

Desconeguts han cremat aquesta matinada a Biscaia vuit autobusos de l'empresa de transport públic Bizkaibus, en un sabotatge provocat per reivindicar la llibertat del pres etarra Ibón Iparagirre , que està malalt.

El foc ha calat cap a la una de la matinada a els autobusos aparcats , buits, a les cotxeres que l'empresa Acha, concessionària de Bizkaibus té al polígon industrial de Ugaldeguren (Derio, Biscaia), proper a Bilbao.

Set autobusos han quedat completament calcinats i un altre parcialment cremat , i els bombers han hagut de treballar fins a les cinc de la matinada per extingir les flames.

Després d'examinar la zona, l'Ertzaintza ha trobat una garrafa de gasolina, restes d'un petard usat per provocar el foc i pasquins que reclamaven la posada en llibertat d'Ibon Iparagirre, pres d'ETA malalt .

Un veí de la zona ha explicat que hi va haver "una fumarada bastant potent" , i que "se sentia com anaven esclatant les rodes, els dipòsits i els vidres, un a un, fins que van arribar els bombers ".

Segons ha detallat, van passar una mica d'inquietud per si canviava el vent i el foc passava a afectar la mala herba que ve, però el vent no va variar i no hi va haver perill per les cases properes.

Segons fonts de la Diputació, de la qual depèn Bizkaibus, el cost total dels autobusos cremats és de dos milions d'euros . El preu mínim de cada autobús és de 250.000 euros, tot i que és més gran en alguns models.

Ara, la Diputació de Biscaia treballa amb l'empresa perquè el servei de Bizkaibus a la comarca Txorierri-Munguialdea, on operaven els autobusos cremats, no es vegi afectat per l'incendi.

Es tractarà que autobusos d'altres concessions prestin servei en les línies afectades, perquè per a la compra de nous autobusos el termini mínim és de sis mesos, entre la convocatòria del concurs públic i la compra.

Després de conèixer el sabotatge, el Govern Basc, la Diputació de Biscaia, i partits com PNB, PSE o UPyD ho han condemnat. "El fet de pensar que la crema de béns i els perjudicis derivats per a un servei públic pugui beneficiar la situació de gravetat d'un pres malalt no té sentit absolutament condemnable", ha afirmat l'executiu d'Iñigo Urkullu en un comunicat .

Per la seva banda, el partit de l'esquerra abertzale Sortu ha expressat el seu "rebuig" a la crema dels autobusos. En una breu nota, ha opinat que "aquest atac s'emmarca fora de l'estratègia de l'esquerra abertzale i només beneficia a aquells que pretenen perpetuar el conflicte, és a dir, a aquells que vulneren diàriament els drets dels presos ".

Fa poc més d'un any , el 21 d'agost del 2014, es va produir un atac similar que va cremar cinc autobusos al municipi de Loiu (contigu a Derio), que va ser reivindicat per un grup a través d'un correu electrònic anònim, un atac amb el qual també es reclamava l'excarceració dels presos de l'organització terrorista malalts.