Quantcast

Gabriel diu que la CUP no proposarà noms per a un futur Govern però veta que consellers com Puig i Ruiz puguin repetir

La CUP manté que no entrarà a un Govern amb JxSí i tampoc vol proposar noms perquè en formi part. El que sí està fent ja és vetar que alguns dels actuals consellers de la Generalitat puguin repetir com a membres de l'Executiu. Així ho ha explicat la diputada i portaveu de la formació al Parlament, Anna Gabriel, en una entrevista a l'ACN, on ha detallat que noms com el de Felip Puig o Boi Ruiz «no poden» estar al llistat de nous consellers per «les línies vermelles que tenen» per culpa de «les seves pràctiques al capdavant dels departaments» que han liderat. D'altra banda, i aprofundint en la proposta de la presidència «coral» que va llençar fa setmanes, Gabriel aposta perquè el president de la Generalitat no pugui convocar eleccions ell sol i per dues vicepresidències equiparables institucionalment al president que estiguin dedicades al procés constituent i a emergències socials.

Les negociacions entre JxSí i la CUP deixen per al final qui ha d'ocupar els principals càrrecs d'un possible futur Govern que tingui el suport dels dos grups. Però ja ara planen sobre l'ambient polític les preferències, exigències i vetos que cada partit vol impulsar si les converses arriben a aquest punt. En aquest sentit, Anna Gabriel ha fixat posició aprofitant l'entrevista que ha concedit a l'ACN, i ha mantingut que la CUP no pensa formar part d'un eventual Govern amb Junts pel Sí. A més, no tenen cap intenció «de posar noms sobre la taula en cap cas, ni per a la presidència ni per al Govern». «Això li correspon a JxSí. Ha treballat ja en aquesta clau i d'alguna manera té idees i propostes de qui pot configurar el nou Govern», ha explicat Gabriel, que ha limitat el paper de la CUP en aquest sentit a «acompanyar i recomanar» conceptualment amb principis com «que sigui un Govern amb la màxima sensibilitat social, molt contundent amb les males praxis en la política, que es pugui parlar de cordis ètics o de la convicció que seria bo que apostés per les propostes feministes».Tot i aquesta voluntat de quedar-se al marge de la formació d'un executiu, la CUP sí veta d'entrada que alguns dels actuals consellers puguin repetir en el càrrec, en considerar que el seu currículum polític no és l'adequat. És el cas, per exemple de l'actual conseller d'Empresa i anterior responsable d'Interior, Felip Puig. «És un conseller que va mentir en el seu càrrec, encara és moment que demani disculpes i tenim a víctimes ferides per bales de goma que esperen que es faci efectiva la reparació del seu dany. Entenem que una persona que té aquesta càrrega d'aquest tipus no tindria sentit que estigués en un nou Govern. No ho entendria moltíssima gent en aquets país», ha comentat Gabriel.En una tessitura semblant col·loca la CUP també a l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, a qui veu com el responsable d'una sanitat que considera maltractada, i d'un sector professional amb un gran malestar per la seva gestió. «És una persona que significa el que ha significat per a la sanitat catalana, que és públic i notori en l'àmbit sanitari com ha estat la política sanitària d'aquest país en mans seves», afirma la diputada de la CUP.En una situació diferent però propera podria estar el titular de Justícia, Germà Gordó, després que el seu nom s'hagi relacionat amb els comptes de CDC que la policia qüestiona. Tot i admetre que no està imputat ni qüestionat judicialment a hores d'ara, Gabriel alerta que a criteri de la CUP «qualsevol persona que estigui implicada en casos de corrupció no pot estar en cap Govern». «I no és així perquè ho digui la CUP, sinó perquè el mandat moral que s'ha d'imposar és aquest. Qualsevol persona implicada queda inhabilitada automàticament per estar al Govern i a qualsevol càrrec públic», ha alertat.Tot i fer aquestes consideracions, la portaveu de la CUP s'ha volgut mostrar convençuda que la seva formació no haurà de fer valer el seu veto per reclamar que no formin part d'un eventual Govern de JxSí que tingui el seu suport. «Crec que seran noms que no estaran a sobre la taula per pròpia iniciativa de JxSí», ha explicat.I és que, segons Gabriel, hi ha noms com aquests que «tenen línies vermelles i no les ha posat la CUP». «Són consellers que per les seves pràctiques a les conselleries s'han posat línies vermelles ells sols», ha sentenciat, tot insistint que donat que «JxSí no és una formació composada pels membres de 'actual Govern», a la CUP creuen que la «funció» de vetar-los en el nou executiu «la farà JxSí per sí sola» pel mateix motiu. «És difícil pensar que el nou Govern s'assemblarà al que teníem en la passada legislatura o l'anterior. Confiem que la proposta de JxSí evitarà que determinats càrrecs que han creat discòrdia hi siguin», ha conclòs. La composició d'un possible executiu que tingui el suport de la CUP encara no s'ha abordat en la negociació, però està també pendent en les converses la pròpia estructura d'aquest Govern. I és que la CUP segueix mantenint que vol una «presidència coral», si més no com a concepte per regir la filosofia d'actuació. En aquest sentit, Gabriel ha aprofundit en aquesta proposta i ha detallat que aquesta fórmula «voldria dir tenir una figura presidencial amb menys competències acompanyada de dos o tres vicepresidències que visualitzessin una direcció política més col·legiada». De la mateixa manera, implicaria «que la potestat de convocar eleccions no recaigués en una sola persona sinó en una direcció col·legiada o en una part dels diputats del Parlament», i també «veure a quines àrees del Govern els hi donaríem un rang institucional de prou rellevància com perquè es visualitzés que estan al mateix nivell de la funció presidencial». Aquestes àrees de major pes polític 'que podrien respondre a les vicepresidències- les situa la CUP al voltant de dos temes que considera claus per a aquesta legislatura. «La presidència coral podria tenir una persona que liderés el procés constituent i que a això se li donés un rang d'importància major. I una presidència coral tindria en una de les seves figures a una persona que revertís la pobresa severa i les emergències socials», ha concretat. Sense entrar a explicar quines respostes van tenint a aquests ímputs per part de Junts pel Sí, Gabriel ha assegurat que a la formació majoritària del Parlament «hi ha de tot; persones que creuen que no s'han de fer cavis i altres que estan molt més obertes i ens costa que hi ha molta gent disposada a pensar fórmules que s'adeqüin als nous temps». En aquest mateix sentit, la CUP creu que la seva negativa a investir Artur Mas com a president també rep opinions de tots els colors. Però conscient que és un tema que preocupa, manté un cop més que no pensen «canviar» de parer. És per això que Gabriel aposta per «una figura que reculli millor la idea de nova etapa, que visualitzi que anem a fer coses radicalment noves». «No se'ns ha posat cap nom alternatiu sobre la taula, però és evident que estem disposats a estudiar la idoneïtat de qualsevol altre nom, no en clau de partit sinó en clau de lectura del 27-S», matisa la diputada de la CUP. En aquest sentit, Anna Gabriel creu que «hi ha moltes persones que són diputats i diputades dins de JxSi» i això fa que la coalició «tingui moltes opcions» diferents a la de Mas. «Nosaltres estem per triar la millor opció. Segurament hi pot haver més d'una opció i de dues i de tres», conclou. El que sí descarta, al menys de moment, la diputada de la CUP és la convocatòria de noves eleccions al març´. «No és necessari, no és el que la gent està demanant i no hi ha motius per convocar eleccions. No estem treballant en aquest escenari, no fem res per impulsar-lo i no és el marc referencial amb el que actuem. No és el nostre objectiu ni voluntat, majoritàriament la gent del carrer no està demanant això. No entendríem que es forcessin unes noves eleccions», ha dit rotunda.