Quantcast

Rajoy se sent recolzat per alliberar la resposta al repte català

El president del Govern, Mariano Rajoy , diu sentir-se recolzat pels dirigents d'altres partits per liderar la resposta a l'independentisme sense necessitat de signar cap pacte, tot i que ha demanat que no s'entri en "debats estèrils" sobre el moment de recórrer el desafiament sobiranista.

Rajoy ha comparegut al Palau de la Moncloa després de les reunions que ha mantingut avui amb el president de Ciutadans, Albert Rivera; el secretari general de Podem, Pablo Iglesias; i la "número dos" del PP, María Dolores de Cospedal.

D'aquestes entrevistes i de la que va tenir el passat dimecres amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el cap de l'Executiu treu la conclusió que hi ha un acord generalitzat d'advocar per la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols.

Les diferències més evidents han estat amb Iglesias, tot i que Rajoy ha considerat que "res ha perdut" per mantenir aquesta conversa.

Rajoy ha agraït la disposició al diàleg de tots els seus interlocutors davant el desafiament independentista dels que "violenten les lleis democràtiques en què es fonamenta la seva pròpia legitimitat" i ha traslladat a tots ells que en una democràcia el compliment de la llei està fora de discussió.

"El Govern i jo tenim encomanat complir i fer complir les lleis . Per això assumeixo la responsabilitat de liderar la resposta de l'Estat davant el desafiament plantejat ", ha subratllat Rajoy.

I després de les seves reunions, es veu recolzat per altres líders polítics per a aquesta tasca. Aquest creu que és el principal acord de les converses sense que sigui necessària la signatura d'un pacte d'Estat.

"El compromís és que no anem a debatre sobre això. Anem a consensuar- i no anem a debatre sobre el que cal fer o no ", ha explicat Rajoy, que ha precisat que serien" debats estèrils "els relatius al moment en què s'ha de presentar un recurs a la resolució de Junts pel Sí i la CUP que pretén iniciar el camí cap a una "república catalana". Davant d'això ha demanat confiança en els serveis jurídics de l'Estat.

"És moment de buscar el que ens uneix", ha afegit Rajoy, que ha garantit que farà tot el possible i, si és possible, "fins i tot ho impossible "per mantenir i enfortir l'entesa existent entre els partits en el substancial

Rajoy, que ha explicat que va sortir" molt content "de la reunió que va mantenir amb Sánchez i que la d'avui amb Rivera ha anat" molt bé ", continuarà la setmana que la seva ronda de contactes i ja té tancats trobades amb Alberto Garzón (IU), Andrés Herzog (UPyD) i Josep Antoni Duran i Lleida (UDC).

Però ha subratllat que està disposat a reunir-se amb totes els partits que vulguin parlar amb ell (Moncloa preveu també una trobada amb el PNB) tot i que al plantejar-li si ho faria amb Convergència Democràtica de Catalunya, co -firmante de la proposta de resolució independentista, ha assenyalat que l'únic sentit de la mateixa seria per demanar-li que retiri aquesta iniciativa.