Quantcast

La Cerdanya, 28 d'octubre 2015: CAMPANYA DE DETECCIÓ PRECOÇ DEL CÀNCER DE COLON

L’Hospital de Cerdanya s’ha adherit aquesta setmana a la campanya de detecció precoç del càncer colorectal, el segon tipus de càncer que més morts causa a l’estat espanyol, tant en els homes com en les dones. Tot i això, si es diagnostica abans que s’hagi estès més enllà de l’intestí, la possibilitat de supervivència als cinc anys supera el 90%. És per això que el centre sanitari ha volgut sumar-se a aquesta campanya, que s’adreça a més de 3.000 persones d’entre 50 i 65 anys. Primer de tot, el personal de l’oficina tècnica de l’hospital es posa en contacte amb aquestes persones a través d’una carta informativa i d’una trucada telefònica.

De totes les persones que es sotmeten a una colonoscòpia perquè s’ha detectat sang a la mostra, un 6% pateixen un càncer. La dada important és que més de la meitat dels que es fan aquesta prova tenen alguna lesió que es pot solucionar durant el procediment i, així, s’evita que es pugui desenvolupar la malaltia.

Tant les anàlisis com els tractaments no tenen cap cost per als pacients, ja que estan finançats pel sistema públic de salut de Catalunya. La campanya, que s’adreça als ciutadans de la Baixa Cerdanya, s’anirà posant en marxa al llarg de l’any a la resta del Pirineu.

Parlen al vídeo: JOSÉ SÀNCHEZ, CAP PLANIFICACIÓ HOSPITAL DE CERDANYA